Staalconcern Tata Steel in IJmuiden moet twee boetes betalen van in totaal 110.000 euro vanwege de verspreiding van gevaarlijke stofwolken en andere overtredingen van milieuregels. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.
Volgens de rechtbank werden de boetes opgelegd "voor het niet of onvoldoende naleven van regelgeving die gericht is op het reguleren van potentieel verontreinigende activiteiten".
"De rechtbank rekent het de staalproducent aan dat zij tekort is geschoten in haar verantwoordelijkheid naar haar omgeving toe in het secuur naleven van vergunningen en regelgeving. Tegelijkertijd overwoog de rechtbank oog te hebben voor de moeite die is betracht om milieuverontreiniging te voorkomen of te beperken", aldus een verklaring.
De overtredingen speelden van 2018 tot en met 2021. In twee zaken was sprake van handelen in strijd met de omgevingsvergunning wat zorgde voor stofverspreiding en in een geval zorgde dit voor zwarte sneeuw. Een derde zaak ging over het zonder vergunning lozen van afvalwater op de buitenhaven via het bedrijfsriool en de vierde zaak ging over het handelen zonder vergunning en het negeren van een voorschrift bij een proef met het koelen van staalslakken.
Het Openbaar Ministerie had in december hiervoor een boete geëist van 100.000 euro. Als binnen drie jaar de milieuregels weer worden geschonden moest daar 50.000 euro bovenop komen, aldus het OM. "Alles wat er gebeurt op het terrein en in of rond de fabrieken van Tata Steel heeft een grote maatschappelijke impact en de emoties daarover kunnen hoog oplopen", aldus de officier van justitie destijds. "Een incident waarbij doorgaans witte sneeuw door een verspreiding van koolstof zwart is geworden, maakt dit heel erg zichtbaar."
Tata Steel zei toen te betreuren dat deze zaken zich hebben voorgedaan. Volgens het staalbedrijf in de IJmond zijn verschillende maatregelen genomen om die situatie in de toekomst te voorkomen.
Eerder op de dag werd nog bekend dat de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) aangifte heeft gedaan tegen Tata Steel. Tijdens een controle bij het staalbedrijf kwam een tekortkoming aan het licht in de manier waarop stofuitstoot wordt gemonitord. Apparatuur bleek niet te zijn geijkt, terwijl dat wel verplicht is. Dat neemt de toezichthouder hoog op.