Tata Steel verwacht dat zo'n 80 procent minder stof vrij zal komen op het terrein in Velsen-Noord. Woensdag heeft het bedrijf Harsco, dat op het fabrieksterrein onder meer een restproduct genaamd converterslak verwerkt, nieuwe slakkenputten in gebruik genomen. Die zijn overkapt, waardoor de stofverspreiding af moet nemen, aldus Tata Steel.
Door het verwerkingsproces kwamen meerdere zogenoemde grafietregens voor in de omgeving en omliggende dorpen. Om de stofwolken zoveel mogelijk te beperken, voerde Harsco in 2020 extra maatregelen in. Volgens Tata Steel waren die maatregelen effectief: "Sinds begin 2020 is het aandeel stof afkomstig van converterslak gehalveerd."
"De nieuwe putten voor converterslak hebben mobiele overkappingen", vertelt Hans Hochstenbach, manager van Harsco. "Gecombineerd met een stevig nevelgordijn moet zoveel mogelijk stoom in de put blijven en zal het stof dat vrijkomt direct weer in de afgesloten put neerslaan." De nieuwe slakkenputten zijn onderdeel van Tata Steel’s Roadmap Plus-verbeterprogramma. Daarmee wil Tata Steel de emissies en de overlast voor omwonenden verminderen. Omgevingsmanager van Tata Steel Bram Nugteren noemt de overkapping een "belangrijke mijlpaal".
Mirjam Gosen, bestuurslid van de dorpsraad van Wijk aan Zee, zegt nog vaak stof op de vensterbanken in de omgeving te vinden. "Vannacht daalde bijvoorbeeld weer zwarte stof met glitter neer", aldus Gosen, namens de raad. "Tata Steel zegt minder stof te verwachten. Wij houden het liever bij de feiten en metingen door externe partijen."
Het OM heeft Harsco eerder vervolgd voor het veroorzaken van de grafietregens tussen 2018 en 2020. De grafietregens bevatten zware metalen en PAK's, waarvan de metalen zeker voor jonge kinderen ongezond zijn. Eén incident uit 2019 is door de rechter bewezen geacht, voor de andere incidenten is Harsco in februari vrijgesproken.