Tbs met dwang voor doodsteken hardloper in Groningen

14 dec 2020, 16:09 Landelijk
tbs met dwang voor doodsteken hardloper in groningen
ANP
De rechtbank in Groningen heeft Milton T. veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van een hardloper in 2019. Deze behandeling was ook door het Openbaar Ministerie geëist. T. (28) is volgens de rechter volledig ontoerekeningsvatbaar.
Voor de rechtbank staat vast dat T. op de avond van 14 mei 2019 Hidde Bergman (27) heeft doodgestoken bij het Jaagpad in de stad Groningen. Bergman had twee steekwonden in zijn rug. De rechtbank trekt net als het OM de conclusie dat er sprake is van doodslag. Voor een vooropgezet plan en daarmee moord ontbreekt bewijs. T. is een verwarde dader die last had van hallucinaties en stemmen in zijn hoofd, aldus de rechter. Bergman was een willekeurig slachtoffer.
Het wapen werd nooit gevonden. Ook zat er geen DNA van T. op Bergmans lichaam. De rechter ziet voldoende ander bewijs. Zo zat er wel DNA van T. op een meshoesje dat in de buurt van Bergman werd aangetroffen. Het hoesje past volgens een expert bij het steekwapen waarmee Bergman is gedood. T. had enkele dagen voor de steekpartij een mes gekocht dat hoort bij het hoesje, zo blijkt uit camerabeelden. Volgens T. is het DNA op het hoesje gekomen doordat hij heeft gespuugd tijdens het hardlopen. Dit vindt de rechtbank onaannemelijk omdat er ook DNA aan de binnenkant zat.
Ook hebben enkele getuigen T. gezien nabij het Jaagpad die fatale avond. Verder had T. op zijn computer geschreven dat hij iemand heeft vermoord. Hij sprak soortgelijke berichten in op zijn mobiel.
Het Pieter Baan Centrum (PBC) stelde een psychotische toestand en schizofrenie bij T. vast. De kans op herhaling is volgens deskundigen groot. T. is geboren op Aruba en woont sinds 2013 in Nederland. Volgens het PBC raakte hij steeds meer in een isolement. Hij trok van stad naar stad en ging vaker blowen.
T. verklaarde in de rechtbank dat hij in mei vorig jaar paranoïde was, maar ontkende de dader te zijn. Zijn advocate wilde vrijspraak wegens onvoldoende bewijs. Wel vond ze een psychische behandeling een goed idee, maar niet in een tbs-kliniek.
T. vernam het vonnis via de telefoon. Het voorlezen daarvan begon met een half uur vertraging door een corona-uitbraak in de penitentiaire inrichting in Vught, waar T. vastzit.