Een nieuwe vaccinatiecampagne staat op het punt van beginnen. Ongeveer 800.000 tieners krijgen in de komende periode een uitnodiging om zich in te laten enten tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dat virus kan onder meer baarmoederhalskanker veroorzaken.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verstuurt maandag de eerste uitnodigingsbrieven. Daarnaast begint het instituut een campagne op sociale media als YouTube en Snapchat om jongeren op te roepen de prikken te halen. Half februari krijgen de eerste kinderen hun HPV-vaccinatie, en het RIVM denkt tot volgend jaar bezig te zijn om de jongeren in te enten.
De HPV-prikken werden tot nu toe gegeven aan meisjes van 13 jaar en ouder. Daar komt nu verandering in. De leeftijd gaat omlaag naar 10. Bovendien kunnen voor het eerst ook jongens de prikken krijgen. Zonder baarmoeder kunnen zij geen baarmoederhalskanker krijgen, maar ze kunnen wel andere vormen van kanker krijgen door toedoen van het virus. Zo zouden ze peniskanker kunnen oplopen, en dan moet de penis mogelijk geheel of gedeeltelijk geamputeerd worden.
Jongens kunnen HPV bovendien bij zich dragen zonder het te weten, en dan een meisje ermee besmetten wanneer ze seksueel actief worden. Volgens het RIVM krijgen elk jaar ruim 1100 vrouwen en bijna 400 mannen kanker door HPV.
Daarnaast komt er een 'veegronde' voor 12- tot 18-jarigen die nog niet tegen HPV zijn gevaccineerd. Zij krijgen ook een nieuwe uitnodiging. Daarom worden er nu in totaal 800.000 tieners uitgenodigd. Vanaf 2024, als deze campagne is afgerond, worden alleen nog de jongens en meisjes uitgenodigd die dat jaar 10 worden. Dat zijn jaarlijks ongeveer 200.000 kinderen.
Het RIVM adviseert om minstens 14 dagen aan te houden tussen de HPV-prik en de coronaprik. Die periode "is er om mogelijke bijwerkingen van het coronavaccin en andere vaccins uit elkaar te houden". Kinderen die net corona hebben gehad, kunnen gewoon de HPV-prikken halen.
De HPV-vaccinatie maakt deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. Daarin zitten ook de inentingen van kinderen tegen ziektes als difterie, kinkhoest, tetanus, polio, bof, mazelen en rodehond.