De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag dertig jaar gevangenisstraf opgelegd aan de 52-jarige Bill C. voor twee moorden in 2021. Volgens de rechtbank is bewezen dat C. in mei van dat jaar de 70-jarige Willem van der Willigen met een hamer doodsloeg in diens villa in Lieshout. Een maand later wurgde hij in Amsterdam de 65-jarige Benito van Ommeren met zijn riem.
Sharona de J. (34) wordt door de rechtbank gezien als medeplichtige van de moord in Lieshout en als medepleger van die in Amsterdam. Zij kreeg een celstraf van 23 jaar opgelegd. De rechtbank trok een maand van die straf af, omdat de zaak lang heeft geduurd.
De rechter had moeite met het vinden van woorden "om de gruwelijkheid en het ultieme gebrek aan respect voor de slachtoffers uit te drukken". Volgens de rechtbank was er sprake van voorbedachten rade en hadden beiden nog genoeg tijd om zich te bedenken. "Een van de slachtoffers heeft zelfs nog geroepen: 'Jullie willen me vermoorden'."
De J. was niet aanwezig in de rechtszaal, C. hoorde het vonnis gelaten aan. Ze kenden elkaar omdat De J. een transseksuele prostituee was en C. haar klant. Ook het slachtoffer Van der Willigen was een vaste klant van haar. C. en De J. verbleven na de moord nog geruime tijd in zijn villa in Lieshout. Later trokken zij naar Amsterdam, waar zij een van Van Willigen geroofd fortuin verbrasten.
Het bizarre samenzijn van De J. en C., dat werd gekenmerkt door het gebruik van veel drank en drugs, eindigde in de woning van Van Ommeren, waar de politie hen op 26 juni 2021 aanhield. In de woning werd toen ook het stoffelijk overschot van Van Ommeren aangetroffen, dat daar enkele dagen had gelegen.
"Beide slachtoffers waren behulpzaam door hen onderdak te bieden en dat moesten ze met de dood bekopen", zei de rechter. "De verdachten stuurden WhatsAppberichten naar nabestaanden, zodat zij dachten dat de slachtoffers nog in leven waren. Het leed dat de nabestaanden is aangedaan, is onvoorstelbaar."
Het Openbaar Ministerie had tegen C. levenslang geëist en tegen De J. 25 jaar. De rechtbank vond een levenslange straf te hoog, omdat C. niet in een criminele organisatie zat en niet eerder is veroordeeld voor een geweldsmisdrijf.
Het OM kon dinsdag nog niet aangeven of het hoger beroep aantekent tegen de vonnissen.