De NS verwacht dat het treinverkeer niet voor zondag 20.00 uur weer hervat gaat worden, zo meldt een woordvoerder. De prognose was eerder dat er tot 17.00 uur geen treinen zouden rijden door een technische storing, maar dit is nu bijgesteld. De reisadviezen in de NS Reisplanner zijn door de storing niet actueel en op stations kan zelfs geen enkele informatie gegeven worden over de treinen.
Alleen op trajecten van regionale vervoerders wordt gereden, al is de reisinformatie hier ook niet actueel. Er wordt nog altijd hard gewerkt aan een oplossing, zo meldt NS.
Gestrande treinreizigers die een alternatief vervoer zoeken, klagen over bomvolle bussen en uren vertraging. De regionale bussen rijden wel, maar de NS kan geen extra bussen inzetten, omdat de storing landelijk is en het om zulke grote aantallen reizigers gaat die niet in een bus passen. In een trein kunnen veel meer mensen dan in een bus. "Dat is niet te doen", zegt een woordvoerster van de NS.
De treinen en bussen van streekvervoerder Arriva rijden wel volgens de dienstregeling, maar de bussen zitten overvol. Arriva kan geen extra bussen inzetten, omdat alle chauffeurs al worden ingezet, zegt een woordvoerster van Arriva. Alle bussen van Arriva zitten bomvol, waardoor er soms haltes moeten worden overgeslagen.
Als gevolg van de storing is het druk op onder meer Utrecht Centraal. Veel mensen wachten op de bankjes in de stationshal en er staan rijen voor de informatiebalies.
De NS adviseerde al eerder om de treinreis uit te stellen of een alternatief te zoeken als mensen al onderweg waren. Wie al bezig was met een reis, heeft in veel gevallen bij het eerstvolgende station de trein moeten verlaten.
Er is geen aanleiding om te denken dat het gaat om een mogelijke hack van het systeem, kan de NS verder melden. Het besluit om te stoppen met rijden is er een "dat je liever niet neemt", maar niet alleen was er geen actuele reisinformatie voor reizigers, ook waren er achter de schermen problemen. Zo was het door de storing lastig om personeel en treinen opnieuw in te delen als er bijvoorbeeld ergens vertraging zou ontstaan.