De 42-jarige Robert W. is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden voor de projectie van antisemitische teksten op het Anne Frank Huis in Amsterdam. Hij werd vrijgesproken van het verspreiden van een video daarvan. W. zat de straf al in voorarrest uit en kwam twee weken geleden op vrije voeten.
De opgelegde celstraf is lager dan de zes maanden die het Openbaar Ministerie had geëist, naast een gebiedsverbod van vijf jaar voor de gemeente Amsterdam. De rechtbank legt W. geen gebiedsverbod op. De rechtbank noemt de projectie "kwetsend voor Joden als groep, omdat de echtheid van het dagboek wordt ontkend. De tekst wordt gezien als holocaustontkenning en daarmee zeer kwetsend voor de slachtoffers en de nabestaanden." W. was niet bij de uitspraak aanwezig.
De zaak draait om de tekst 'Anne Frank is uitvinder van de balpen' die op 6 februari van dit jaar met een laser op de gevel van het Anne Frank Huis werd geprojecteerd. Dat is een complottheorie die de Holocaust en de echtheid van het dagboek van Anne Frank ontkent.
De rechtbank noemde het schokkend dat W. de tekst uitgerekend op het Anne Frank Huis heeft geprojecteerd, dat symbool staat voor de Jodenvervolging. De rechtbank oordeelt dat W. dit doelbewust en vanuit een antisemitisch gedachtegoed heeft gedaan. "Het lijkt er sterk op dat hij vanuit Polen naar Amsterdam is gereisd om dit plan uit te voeren", aldus de rechtbank, die wees op de geschokte reacties in de hele samenleving.
W. stond naast de projectie ook terecht voor het maken en verspreiden van een filmpje op Telegram met de beelden van de projectie, voorzien van een discriminerend en antisemitisch lied op de melodie van Everybody Wants to Rule the World. De rechtbank kan echter niet vaststellen dat W. het filmpje heeft geplaatst en verspreid en spreekt hem daarvan vrij. "Er zijn wel sterke aanwijzingen dat verdachte betrokken is geweest bij het filmpje", aldus de rechter.
In Polen loopt nog een strafzaak tegen W. wegens het promoten van fascisme en haatzaaien. Hij stond met een bord bij de beroemde poort van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. Ook in San Diego in de Verenigde Staten is hij in een strafzaak verwikkeld. Daar werd hij op borgtocht vrijgelaten. In de Verenigde Staten speelde hij volgens het OM een actieve rol binnen rechts-extremistische kringen.