Wegens succes wordt de kalender met onopgeloste moordzaken (cold cases) geprolongeerd en komt behalve in gevangenissen ditmaal ook bij de reclassering te hangen.
Tot die verlenging heeft de politie besloten nadat de eerste uitgave met 52 cold cases (een per week) in 2017 tot veel bruikbare tips leidde. De eerste kalender met onopgeloste levensdelicten en vermissingen leverde 78 tips op over zaken op de kalender, waarvan er 32 bruikbaar bleken. In negen oude zaken is het politieonderzoek heropend of wordt heropening onderzocht.
De politie deelde de kalender vorig jaar voor het eerst uit in vijf gevangenissen in de hoop dat gedetineerden iets meer weten en gaan praten. Volgens de bedenker, rechercheur Jeroen Hammer, blijkt uit een steekproef dat bijna twee derde van de gevangenen de kalender een goed idee vindt.
De kalenders komen daarom eveneens in kantoren van de reclassering te hangen. Meer aandacht leidt volgens de landelijk portefeuillehouder cold cases Aart Garssen, tevens hoofd van de recherche in Oost-Nederland, ook tot meer tips.
In het afgelopen jaar kwamen zo’n 800 tips bij de politie binnen over cold cases, bijna vijf keer zo veel als in 2016. Vooral de uitzending van het televisieprogramma Cold Case: Dader Gezocht leverde veel informatie op, evenals aandacht in Opsporing Verzocht.
Een van de zaken op de vorige kalender waarover bruikbare tips binnenkwamen, is de moord op Hans Schonewille. In 1999 werd hij doodgeschoten op een parkeerplaats in Aarlanderveen. Volgens het coldcaseteam van de Haagse politie hebben de kalender en de publiciteit daaromtrent ervoor gezorgd dat mensen daarover wilden praten. Rechercheurs zijn in gesprek met getuigen en familieleden. Zij beoordelen daarnaast opnieuw het dossier en alle bewijsstukken. Na dat vooronderzoek wordt besloten of de zaak wordt heropend.