De Tweede Kamer trekt extra geld uit om sociale advocaten nog dit jaar een hogere beloning te geven. Een motie van D66-Kamerlid Joost Sneller voor een noodinvestering voor de sociale advocatuur is dinsdag aangenomen door de Tweede Kamer.
Het aantal sociaal advocaten dat besluit te stoppen neemt toe en dat is slecht voor de toegankelijkheid van het recht, zegt Sneller. "Het moet voor iedereen mogelijk blijven om te leunen op juridische ondersteuning tijdens een rechtszaak. Sociaal advocaten zijn daarbij van onmisbaar belang", vindt het Kamerlid.
De stijgende kosten en achterblijvende vergoeding zijn voor veel sociaal advocaten reden om ermee te stoppen. Met de noodinvestering kan de vergoeding worden verhoogd. "Het vak blijft zo aantrekkelijk", zegt Sneller, en het extra geld draagt volgens hem bij aan het behoud van voldoende sociaal advocaten.
De vergoeding die sociaal advocaten krijgen voor een rechtszaak is dit jaar met 0,67 procent geïndexeerd, terwijl de gemiddelde inflatie 5,6 procent bedraagt. De noodinvestering wordt gedekt uit het geld dat het kabinet voor rechtsbijstand had gereserveerd, maar nog niet had uitgegeven.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoekt nu hoeveel geld er voor rechtsbijstand niet is uitgegeven dat naar de sociale advocatuur kan. Dat zal om minstens 23 miljoen euro gaan, zegt de woordvoerder van Sneller. Volgens de Nederlandse Orde van Advocaten is er ongeveer 45 miljoen nodig.