Tweede Kamer stemt in met hoger minimumloon Caribisch Nederland

24 okt 2023, 16:30 Landelijk
tweede kamer stemt in met hoger minimumloon caribisch nederland
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verhoging van het minimumloon op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius. De ChristenUnie en D66 hebben dit voorgesteld omdat een onderzoekscommissie onlangs vaststelde dat de uitkeringen en het minimumloon op de eilanden veel te laag zijn om van rond te komen. Ongeveer 11.000 inwoners leven in armoede, oftewel een op de drie.
Voor de verhoging wordt 8,4 miljoen euro vrijgemaakt in 2024. In de jaren daarna lopen de kosten op tot 17,4 miljoen euro. De Kamerleden stellen voor om dit bedrag te betalen uit verschillende posten in de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De helft van dit bedrag wordt gebruikt om werkgevers te helpen om deze stijging van de personeelskosten te kunnen betalen.
De partijen willen dat het minimumloon in juli 2024 wordt verhoogd in lijn met de adviezen van de commissie Thodé, die hier onlangs een rapport over heeft gepubliceerd. De commissie stelt voor om het maandelijkse minimumloon op de eilanden te verhogen naar een bedrag ter waarde van 1750 Amerikaanse dollar (1652 euro). Op Bonaire bedraagt het minimumloon momenteel 1236 dollar, op Saba 1443 dollar en op Sint-Eustatius 1446 dollar.
"Mensen op de eilanden hebben vaak twee of drie banen en leven zelfs dan nog ruim onder de armoedegrens. Dat is onbestaanbaar. Werk moet lonen", zegt Don Ceder (ChristenUnie). Hij vindt dat de eilandbewoners een "menswaardig sociaal minimum" verdienen.
Jorien Wuite (D66) wijst op de grote gevolgen van armoede. "Ouders hebben geen tijd meer om hun kinderen te helpen met huiswerk. Kunnen geen gezond eten kopen. Bouwen schulden op of hebben geen geld om sportlessen voor hun kinderen te betalen."