De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.
De Kamer kwam bijeen op verzoek van de commissie voor het onderzoek van de Geloofsbrieven die de uitslagen van de verkiezingen controleert. De commissie had op de stembureaus in de Brabantse stad "een onverklaarbaar telverschil van meer dan 15 stemmen in de vaststelling van de uitslag geconstateerd".
Een nieuwe procedure schrijft voor dat een telverschil van meer dan 2 procent nieuw onderzoek vergt. Daarom vroeg de commissie vrijdag aan de Kamer om een hertelling. Alleen de Tweede Kamer kan daarover beslissen.
De hertelling in Tilburg moet zaterdag of zondag plaatsvinden. De hertelling heeft geen gevolgen voor het afscheid van de oude Kamer en de installatie van de nieuwe Kamer deze week, aldus een woordvoerder van de Tweede Kamer.
Na de Europese verkiezingen van 2019 vond er ook een hertelling plaats van stembureaus in Brielle, Haarlem en Deventer op verzoek van de Tweede Kamer. Toen had de commissie voor het onderzoek van de Geloofsbrieven geconstateerd dat er meer stemmen waren uitgebracht dan er stempassen waren.
De hertelling had destijds ook geen gevolgen voor de uitslag van de verkiezingen. De Kamer wilde toen volgens de Kiesraad een hertelling gezien "het belang van verkiezingen en het vertrouwen van kiezers in een rechtmatig verloop en de juistheid van de uitslag". Het was de eerste keer in de geschiedenis dat de Tweede Kamer besloot tot een hertelling.