Twentse gemeenten houden Gazprom, andere gemeenten wachten af

28 mrt 2022, 17:53 Landelijk
twentse gemeenten houden gazprom andere gemeenten wachten af
ANP
Twentse gemeenten behouden hun contracten met Gazprom tot deze begin 2023 en begin 2025 vanzelf aflopen. De gemeenten hebben onderzocht of het mogelijk is om de contracten met de Russische gasleverancier te ontbinden vanwege de oorlog in Oekraïne. Als ze het contract opzeggen, komt dit de Russische oorlogskas "juist ten goede" omdat ze waarschijnlijk een schadevergoeding moeten betalen, zeggen de gemeenten. Daarom wachten ze tot het contract ten einde is. Er zijn vooralsnog geen Nederlandse gemeenten die hun contract met Gazprom per direct hebben opgezegd.
Enschede, Losser en Hof van Twente stappen per 1 januari 2023 over op een andere gasleverancier. De andere gemeenten in januari 2025. Voor die tijd gaan de gemeenten "versneld verduurzamen om het energieverbruik terug te dringen". In Losser gaat bijvoorbeeld het zwembad het gebruik van aardgas verminderen. Uiteindelijk willen de gemeenten overstappen op duurzamer gas. Dat is al langer het plan. De gemeenten willen het liefst lokaal opgewekt groen gas, geleverd door afvalverwerkingsbedrijf Twence.
Ook andere gemeenten onderzoeken hun contracten met Gazprom. Friese overheden meldden zo snel mogelijk van hun contract af te willen. Daarvoor is echter wel de hulp nodig van het Rijk, laat gedeputeerde van de provincie Sietske Poepjes weten. De Friese overheden wil onder meer dat een vervangende gasleverancier gevonden wordt. Om de schadevergoeding te voorkomen willen de overheden een gezamenlijke rechtszaak aangaan.
De Utrechtse gemeenteraad heeft nog geen informatie ontvangen over het contract met Gazprom. De gemeente Venlo heeft besloten niet te stoppen met de gasleverancier, tenzij de overheid aanbestedingsregels aanpast.
Na de inval van Rusland in Oekraïne ontstond ophef over de contracten met Gazprom, omdat via het concern geld in de Russische staatskas vloeit. Gazprom Energy NL is echter geregistreerd in Nederland, waardoor het buiten de sancties tegen Rusland valt. Daardoor moeten bedrijven die hun contract ontbinden met Gazprom waarschijnlijk een schadevergoeding betalen. Bovendien kan de gasleverancier vooralsnog niet worden uitgesloten bij een nieuwe aanbestedingsprocedure. Mogelijk moet dan alsnog een nieuw contract worden gesloten met het bedrijf.