UMC Utrecht stopt deels met studie naar effect bloedverdunners

22 dec 2020, 19:38 Landelijk
umc utrecht stopt deels met studie naar effect bloedverdunners
ANP
Het UMC Utrecht stopt met het onderzoek naar het effect van hoge doses bloedverdunners bij ernstige zieke coronapatiënten die op de intensive care worden behandeld. De hoge doses antistollingsmiddelen laten bij deze zieken geen verbetering zien ten opzichte van een standaard doses. Onafhankelijke adviesraden hebben geadviseerd te stoppen met het onderzoek, omdat de hoge dosis niet blijkt te werken en niet valt uit te sluiten of de hoeveelheid medicijnen schade kan veroorzaken.
De studie wordt wel voortgezet onder minder ernstig zieke patiënten met Covid-19 die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Ook buiten het onderzoek om krijgen coronapatiënten soms bloedverdunners. In mei stelde het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) een nieuwe richtlijn op om covidpatiënten die eerder trombose hebben gehad, preventief bloedverdunners te geven.
Die worden gegeven, omdat het virus een groter risico op bloedstolsels in de longen met zich meebrengt. Deze ongebruikelijke stolling kan tot allerlei complicaties leiden, zoals longkwalen, een hartaanval of beroertes, aldus het ziekenhuis dinsdag in een verklaring.
"Verder onderzoek moet uitwijzen of het gebruik van een hoge dosis in vergelijking met laag gedoseerde bloedverdunners tot betere resultaten leidt bij afdelingspatiënten met een minder ernstig beloop. Daarom mogen patiënten die op het moment van onderzoek geen ic-zorg nodig hebben, wel nog aan het onderzoek meedoen. Veel behandelingen hebben een ander effect, afhankelijk van het ziektebeloop, dus het is ook belangrijk dat dit verder wordt onderzocht", stelt het UMC Utrecht.