UNWomens Jasmijn van Mil over OrangeTheWorld: “Als de rollen ineens worden om gedraaid in een film dan wordt seksueel geweld ineens heel absurd."
In samenwerking met ShortsTV zal UNwomenNL een speciale TV uitzending maken. Aanstaande zondag 11 december is deze te zien op UNwomen TV kanaal van Shorts TV en op 19 december via Ziggo. Er wordt nu de wereldwijde campagne “Orange the World” gevoerd waarbij aandacht wordt gevraagd voor het tegengaan van geweld tegen vrouwen.
Jasmijn van Mil is sinds 2017 vrijwilliger bij UN Women Nederland. Ze spreekt zich uit tegen ‘victim blaming’ en zet zich er voor in dat iedereen zich veilig voelt in de publieke ruimte. In die rol is zij nauw betrokken bij Orange the World.
“Ik vind het enorm belangrijk om bewustzijn te vergroten als het gaat om geweld tegen vrouwen en seksisme. Van jongs af aan ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in feminisme en seksisme. En dat werd weer aangewakkerd toen ik met een vriendin, die toen ook als vrijwilliger bij UN Women werkte, meeliep in the Womens March in 2017.
Persoonlijk verhaal
Het is niet voor niets dat Jasmijn zo’n interesse heeft in vrouwenrechten en geweld tegen vrouwen.
“Zelf heb ik in dit kader veel meegemaakt. Variërend van seksuele intimidatie en aanranding tot zelfs verkrachting. Ook in mijn persoonlijke omgeving en vriendenkring heeft men er veel mee te maken gehad. Vooral met seksuele intimidatie, maar ook aanranding en verkrachting zijn thema’s.”
Jasmijn hoopt een bijdrage te leveren aan het vergroten van het bewustzijn en de zichtbaarheid van seksueel geweld tegen vrouwen. Helaas is dat lastig aangezien het voor vrouwen die er mee te maken hebben gehad, het moeilijk is hierover te praten.
Victim Blaming
“Er gaat veel schaamte gepaard met ervaringen op het vlak van seksueel geweld. Dat komt onder andere door Victim blaming. Slachtoffers worden niet geloofd of worden als schuldige gezien. Men krijgt reacties als: O, maar heb je wat uitgelokt? Wat droeg je precies? Dan durf je die nare ervaring niet meer te delen met anderen. Victim blaming resulteert over het
algemeen in zwijgen.”
Het Centrum voor Seksueel Geweld geeft aan dat victim blaming vaak zelfs schadelijker is dan de gebeurtenis zelf.
Jasmijn: “De cijfers liegen er niet om! 73% van de Nederlandse vrouwen krijgt te maken met seksuele intimidatie en 1 op de 10 zelfs met verkrachting. Men denkt dat het meer een wereldwijd probleem is en het in NL een kleinere rol speelt maar het komt hier dus heel veel voor!”
Jasmijn denkt dat het vooral belangrijk is om een veilige setting voor iedereen te creëren waarin we vooral in gesprek komen en blijven met elkaar.
Veilig voor iedereen
“Ook mannen moeten meer betrokken worden bij het gesprek want het wordt nog te vaak weggezet als een vrouwenprobleem. Toch zijn het uiteindelijk vaak mannen die seksueel geweld laten zien. Natuurlijk zijn er ook mannen die zelf slachtoffer worden van seksueel geweld en ook dat moet veel meer bespreekbaar worden. Een open gesprek waarin we niet vingerwijzen, want mannen voelen zich daardoor vaak in een bepaalde hoek worden gedrukt waardoor er geen open gesprek kan worden gevoerd.”
Er moet volgens Jasmijn veel ruimte zijn voor reflectie in een open en veilige setting waarin mensen echt met elkaar durven praten.
De-normalisering seksueel geweld
“ De bewustwording dat een bepaalde dynamiek leidt tot normalisering van gedragingen en seksisme moet echt groter worden.”
UN Women zet zich het hele jaar door in voor vrouwenrechten, gelijkheid en de positie van de vrouw. Orange the World gaat hierbij vooral om geweld tegen vrouwen zodat we jaarlijks het thema ‘seksueel geweld’ in het spotlicht kunnen zetten.
Jasmijn is zeer enthousiast over de films die er in dit kader worden getoond.
“The power zit in die films. Want als de rollen worden opgedraaid dan wordt het ineens heel absurd. Op beeld kun je het ineens letterlijk zien. Zo tegenovergesteld aan wat nu nog vaak wordt genormaliseerd.”