In naar verwachting twaalf verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking wordt op 18 januari begonnen met het vaccineren van de bewoners tegen het coronavirus, zegt zorgminister Hugo de Jonge. De start van deze inenting met het Pfizer-vaccin is twee weken eerder dan was voorzien. Een week later, 25 januari, begint het vaccineren van kwetsbare ouderen en gehandicapten die wonen in kleinschalige woonvormen. Zij krijgen het net goedgekeurde Moderna-vaccin toegediend.
Thuiswonende ouderen komen vanaf medio februari aan bod, van oud naar jonger. "Dan moet het lukken om de meest kwetsbare mensen en hen die voor hen zorgen, voor het begin van de lente, beschermd te hebben", zegt de minister.
Een kritische Tweede Kamer drong vorige week in het coronadebat sterk aan op eerdere vaccinatie van kwetsbare ouderen. Mede dankzij een extra bestelling vaccins van Pfizer en het vooruitzicht dat mogelijk al deze maand ook het middel van AstraZeneca op de markt wordt toegelaten, kan De Jonge aan die wens tegemoetkomen.
"Voor de snelheid zijn we afhankelijk van de levering", zegt De Jonge. "We kiezen er bewust voor de meest kwetsbare mensen te beschermen. Als we sterfte en ziekte willen voorkomen en de zorg overeind willen houden, gaan zij voor." Als alles meezit zijn volgens de minister voor de zomer alle kwetsbare mensen ingeënt. Dat betekent dat Nederland toe gaat naar minder coronamaatregelen en meer vrijheid. In de herfst kan naar verwachting de hele bevolking beschermd zijn, herhaalt de minister. Dat staat ook in zijn vaccinatiestrategie.
Sinds de eerste vaccinatie vorige week woensdag 6 januari hebben inmiddels bijna 45.000 mensen de eerste van twee prikken gekregen tegen het coronavirus. Het gaat om medewerkers in de verpleeghuizen en acute zorg. Voor zeker 200.000 anderen zijn inmiddels afspraken gemaakt voor de vaccinaties die te vergeven zijn, aldus De Jonge. Volgens hem is de bereidheid onder zorgpersoneel om zich te laten inenten "ongekend hoog".