Het Nederlandse kabinet zit weer om de tafel met de Marokkaanse regering. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft in Rabat een ontmoeting gehad met de Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken Abdelouafi Laftit over migratie. Volgens Van der Burg is dit een "belangrijke stap in onze sterke relatie". Marokko wilde al sinds 2019 niet meer met de Nederlandse regering praten.
"De afgelopen periode is al veel geïnvesteerd aan beide kanten in onze samenwerking, onder andere op migratie. Heel goed om daar vandaag persoonlijk, in open sfeer, over door te praten", zegt Van der Burg in een schriftelijke verklaring. Nederland wil de samenwerking met Marokko op het gebied van migratie versterken, vooral omdat het lange tijd erg ingewikkeld was om migranten terug te sturen die niet in Nederland mogen blijven. De terugkeer is nu weer op gang gekomen, zij het mondjesmaat. Volgens het ministerie zijn er sinds juli 2021 125 afgewezen asielzoekers teruggestuurd.
Eerder werden al afspraken gemaakt over een actieplan om de samenwerking op het gebied van migratie te verbeteren. Dat gaat ook over mensenhandel, mensensmokkel en het bevorderen van legale migratie.
Volgens het ministerie staan er momenteel 490 Marokkanen op de lijst voor terugkeer. Van hen zitten 140 mensen vast in afwachting van een reisdocument van de Marokkaanse overheid waarmee ze terug kunnen. Van de rest moet de identiteit nog vastgesteld worden, zegt het ministerie. Sinds 2021 zijn 26 speciale reisdocumenten (zogenoemde laissez-passers) gebruikt voor terugkeer, waarvan negen dit jaar.
Een groot deel van de Marokkanen die niet in Nederland mogen blijven, raakt buiten beeld. Volgens het ministerie moesten vorig jaar in totaal 1126 van hen het land verlaten. 319 van hen moeten naar een andere lidstaat van de Europese Unie. Ruim 70 procent van de overige 807 is buiten beeld van de autoriteiten.
De Tweede Kamer is al jaren geïrriteerd over de haperende terugkeer van afgewezen asielzoekers. Mensen uit onder meer Marokko zijn zogeheten veiligelanders die weinig kans maken op een vluchtelingenstatus. Van der Burgs voorganger Ankie Broekers-Knol probeerde destijds nieuwe afspraken te maken met Rabat, maar dat mislukte.