Van der Plas komt zelf met doorrekening verkiezingsprogramma

08 nov 2023, 9:26 Landelijk
van der plas komt zelf met doorrekening verkiezingsprogramma
ANP
BBB-leider Caroline van der Plas laat het verkiezingsprogramma van haar partij zelf doorrekenen. Binnenkort komt ze met de uitkomsten daarvan, mogelijk deze week al, zei ze woensdagochtend tegen RTL Nieuws. Met de doorrekening wil ze nog voor de verkiezingen aan de kiezers laten zien wat de plannen van BBB niet alleen kosten, maar ook opleveren.
BBB heeft de verkiezingsplannen niet laten doorrekenen door het Centraal Planbureau. Het CPB komt deze woensdag naar buiten met de berekeningen van de partijen die dat wel lieten doen. Het CPB berekent wat het effect is van de plannen van de partijen op bijvoorbeeld de economie, de arbeidsmarkt en overheidsfinanciën.
Verschillende andere partijen, onder meer de NSC van Pieter Omtzigt, de SP, PVV, Partij voor de Dieren en DENK hebben om verschillende redenen ook hun plannen niet laten doorrekenen. Van der Plas vindt dat de rekenmethode van het CPB niet goed aansluit bij investeringen op de langere termijn die volgens haar echt nodig zijn, zoals in het onderwijs en de gezondheidszorg, vooral de ouderenzorg. "Zij rekenen door tot vier jaar maar niet tot twintig jaar terwijl beleid op de langere termijn wel nodig is", zegt ze.
In een toelichting laat een woordvoerder van BBB weten dat de partij "een aantal onderdelen zelf doorberekent". Dat gebeurt door een groep financiële specialisten en economen.
Eerder liet het voormalig CPB-hoofd Overheidsfinanciën Wim Suyker weten dat hij het programma van BBB - zeker voor een potentiële regeringspartij - "te mager en onvoldoende uitgewerkt" vindt. Suyker rekende op eigen initiatief de plannen door van de partijen die zijn afgehaakt bij het CPB. Bij BBB kon hij naar eigen zeggen geen goede berekening maken omdat de plannen te weinig concreet zijn, zei hij bij BNR. Het overheidstekort zou kunnen uitkomen op 7 miljard euro. Volgens Van der Plas is dat wel "aanzienlijk minder dan waar de Tweede Kamer mee schermt".
Verder zei Van der Plas dat ze "nooit echt concreet" heeft gesproken met Pieter Omtzigt over samenwerking, voordat hij met zijn eigen NSC kwam. Ze had wel gezegd dat ze dat graag wilde. In de zomer heeft ze ook een paar keer een afspraak gemaakt om erover te praten, maar dat werd steeds afgezegd.