Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) wil geen enkele boer verplicht uitkopen, zei ze in het tv-programma WNL op Zondag. Ze gelooft niet in verplicht onteigenen of in het intrekken van vergunningen. "Ik zal het niet inzetten." Het verplicht uitkopen van boeren ligt politiek uiterst gevoelig.
Met haar uitspraak lijkt de demissionair VVD-minister een draai te maken. In de kabinetsplannen om de stikstofuitstoot in onder meer de landbouw fors terug te dringen, werd verplichte onteigening als een, weliswaar laatste, redmiddel gezien. De stikstofplannen leidden tot grimmige boerenprotesten.
In een Kamerdebat in februari zei Van der Wal als eerste stap in te zetten op vrijwillige uitkoop en pas daarna op het "dwingende instrumentarium". Ze ziet meer in normeren en beprijzen, zei ze ook bij WNL op Zondag. "Dat je betaalt voor wat je uitstoot. Dat is voor mij het alternatief voor het verplichtend instrumentarium."
De minister zei zondag dat ze boeren niet verplicht wil uitkopen "omdat het best moeilijk is om de relatie aan te tonen tussen degene die uitstoot en waar het neerslaat in de natuur. En omdat ik het ook vanuit menselijk oogpunt niet wenselijk vind."
Toch wil ze de mogelijkheid niet uitsluiten.
"Maar je hebt wel iets nodig. Een soort stok achter de deur." Daarom kijkt ze naar een "heel ander instrument. Dat is normeren en beprijzen." Als partijen buiten de overheid rechtszaken aanspannen en de overheid die verliest, "word je als overheid verplicht een vergunning in te trekken", zei Van der Wal.