Het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft de brief verworven waarin kunstschilders Vincent van Gogh en Paul Gauguin hun gezamenlijke bordeelbezoeken beschrijven. De vier vellen tellende brief werd dinsdag voor 210.600 euro geveild in Parijs, waar de Vincent van Gogh Stichting het wist te verwerven voor het Van Gogh Museum dat de brief zal tonen.
Het is de enige brief die Van Gogh ooit samen met een andere kunstenaar schreef. Volgens het Van Gogh Museum is het het belangrijkste document van de schilder dat nog in particuliere handen was. De nieuwe aanwinst is dit najaar te zien in het museum in Amsterdam tijdens de tentoonstelling 'Je liefhebbende Vincent’ Van Goghs mooiste brieven.
Emilie Gordenker, directeur van het museum, is "ontzettend dankbaar en verheugd" dat deze bijzondere brief dankzij de Vincent van Gogh Stichting onderdeel wordt van de collectie.
Van Gogh en Gauguin schreven de brief in november 1888 aan collega-schilder Émile Bernard. De kunstschilders woonden samen in het huis in de Franse plaats Arles, waar Van Gogh beroemde werken als Caféterras bij nacht, Het gele huis en De slaapkamer schilderde.
Van Gogh (1853-1890) en Gauguin (1848-1903) hadden er een onstuimige vriendschap. "Bloed en seks zijn voor Gauguin belangrijker dan ambitie", schreef Van Gogh in de Franstalige brief. "We zijn een paar keer op excursie naar bordelen gegaan en waarschijnlijk gaan we daar een keer werken. Momenteel werkt Gauguin aan een canvas met hetzelfde nachtcafé dat ik heb geschilderd. Maar dan met de figuren die we in de bordelen hebben gezien. Het belooft prachtig te worden."
"Het verschil in toon tussen de twee kunstenaarsvrienden geeft een psychologische lading aan de brief, zeker met kennis van de tragische afloop van de samenwerking toen Vincent ten prooi aan een aanval van een geestesziekte zijn oor afsneed", aldus het museum.
Met de tentoonstelling van Van Goghs mooiste brieven wil het museum laten zien dat Van Gogh niet alleen een groot kunstenaar was maar ook een gepassioneerd brievenschrijver. Bij hoge uitzondering toont het museum vanaf oktober de brief over het bordeelbezoek en een veertigtal van zijn brieven in combinatie met beroemde werken als De slaapkamer (1888), De zaaier (1888) en De aardappeleters (1885). De brieven zijn kwetsbaar en worden bijna nooit tentoongesteld.