Het drietal dat ervan wordt verdacht in november vier mannen te hebben doodgeschoten in Enschede, zegt niets over hun mogelijke betrokkenheid. Twee van hen ontkennen via hun advocaten dat ze er iets mee te maken hebben. Dat kwam dinsdag naar voren tijdens een eerste niet-inhoudelijke zitting voor de rechtbank in Almelo.
Het Openbaar Ministerie (OM) gaf aan ,,een waslijst'' aan bewijzen te hebben tegen Camil A. (58) en zijn zonen Dejan (32) en Denis (30). ,,Het enige wat ontbreekt, zijn hun verklaringen'', aldus de aanklagers. Het OM beschuldigt het drietal onder meer van moord in vereniging, dus met voorbedachten rade.
De vier slachtoffers werden op 13 november gevonden in een growshop in Enschede. Het zijn eigenaar Tuan Nguyen en daarnaast Artur Sargsyan, Maijkel Akfidan en Max Klaassen. Ze waren van dichtbij doodgeschoten, mogelijk vanwege een ruzie in de hennepwereld. De officier van justitie zei daar dinsdag niets over. Het politie-onderzoek loopt nog, maar heeft volgens het OM nu al veel belastend materiaal opgeleverd ,,dat schreeuwt om uitleg''.
Zo zijn de mannen op camerabeelden te zien bij de growshop en als zij met de auto van Denis vertrekken en terugkeren bij de woning van vader Camil, voor en na het vermoedelijke schietmoment midden op de dag. Ook is er bloed van een slachtoffer gevonden in deze auto en staan er voetsporen in het bloed in de growshop, die van de schoenzolen van de zonen zijn, aldus de aanklager. Ook was Dejan op zoek naar zware vuurwapens, waaronder een Kalasjnikov.
Maar volgens de advocaten valt het wel mee met het bewijs en is er in ieder geval veel tegenin te brengen. Dat hun cliënten zwijgen, betekent volgens hen niet dat ze schuldig zouden zijn. Het OM heeft volgens hen ,,geen idee'' wat er is gebeurd in het pand.
Bij de moord zijn wapens gebruikt die volgens het OM zijn geleverd door drie andere verdachten. Deze Arie van D., zijn zoon Dennis en Zizi W. uit Brabant waren niet op de zitting verschenen. Er waren wel veel nabestaanden gekomen.
Alle verdachten blijven vastzitten. De zaak gaat op 24 mei verder, opnieuw pro forma.