Vergoeding faunaschade in Noord-Holland stijgt fors

14 okt , 12:28 Landelijk
anp141024115 1
ANP
HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland moet de komende jaren miljoenen euro's extra uittrekken om schade aan landbouwgewassen door vogels te vergoeden. Vooral de schade die de houtduif aanricht aan gewassen als broccoli, bloemkool en sla neemt toe. Daarvoor moet naar schatting 7,5 miljoen euro aan vergoedingen worden uitgekeerd, zo'n 6 miljoen meer dan in 2023.
Vorig jaar werd in Noord-Holland ruim 15 miljoen euro aan faunaschade uitgekeerd, bijna 30 procent meer dan een jaar eerder. In de begroting 2025 staat daarvoor bijna 23 miljoen euro genoteerd. Tien jaar eerder ging het nog om 5 miljoen.
"Een kostenexplosie, we lopen leeg met deze openeindregeling", zei PvdA-Statenlid Tino Wallaart in een vergadering. Zijn D66-collega Sijmen Mülder sprak over "een groot lek" en vroeg met anderen om actie van het college.
Jacht
Verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer noemde de vragen over de "forse stijging" naar 23 miljoen euro terecht. Die stijging komt vooral doordat op houtduiven niet zomaar meer mag worden gejaagd na een uitspraak van de Raad van State van vorig jaar. "Dat brengt ons in een lastig parket."
Om de jacht op de houtduif weer mogelijk te maken is een goede wetenschappelijke onderbouwing nodig, maar dat onderzoek is nog niet begonnen. Onlangs is wel een afschotvergunning afgegeven aan een groentebedrijf in Noord-Holland. Andere telers moeten het vooralsnog doen met vogelverschrikkers of andere preventiemiddelen, zei Beemsterboer. "Maar ze vluchten van de ene naar de andere plek."
Ganzenschade
De BBB-gedeputeerde wees erop dat de vergoeding voor ganzenschade (12 miljoen euro) ongeveer gelijk blijft. Hij verwacht de komende jaren wel nog veel schade aan graslanden van vooral de grauwe gans, maar ook de kolgans en de brandgans. "Betreurenswaardig", noemde PvdA'er Wallaart de prognose van Beemsterboer dat de tegemoetkoming voor faunaschade de komende jaren blijft toenemen.
Beemsterboer beaamde dat het ganzenprobleem hem figuurlijk af en toe wakker houdt. "We moeten al behoorlijk wat ganzen doden", aldus Beemsterboer. Hij zegt liever geen dodelijke maatregelen te zien. "Maar dan moet je eerst een aantal jaren de populatie verlagen." Samen met Flevoland, Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland werkt Noord-Holland aan een plan om ganzenschade tegen te gaan.