Verzekeraars: zeker 500 miljoen euro schade door stormen

21 feb 2022, 12:38 Landelijk
verzekeraars zeker 500 miljoen euro schade door stormen
ANP
De stormen van de afgelopen dagen hebben in Nederland voor zeker 500 miljoen euro aan schade veroorzaakt aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen. Dit volgt uit een eerste inventarisatie van de verzekerde schade door het Verbond van Verzekeraars. Daarmee zou het gaan om de grootste stormschade ooit gemeten.
Een woordvoerster houdt nog wel een slag om de arm. Dat komt omdat het tot nu toe alleen een schatting is gemaakt op basis van stormmodellen. Daarbij gaat het Verbond er vanuit dat er in totaal honderdduizenden schademeldingen zullen binnenkomen. Een vergelijking met bijvoorbeeld de Watersnoodramp van 1953 is volgens de zegsvrouw verder niet goed te maken. Dat komt onder meer omdat toen ook sprake was van een overstroming.
De verzekeraars hebben al vele duizenden schademeldingen ontvangen door stormen Dudley, Eunice en Franklin en verwachten ook nog veel gevolgschade. De komende dagen blijft het namelijk flink waaien, is de verwachting. Dan bestaat het risico dat dakpannen en zonnepanelen die door eerdere windstoten zijn losgekomen voor meer schade zorgen. Datzelfde geldt voor bomen die al iets zijn ontworteld.
Van de stormen hield met name Eunice flink huis. Die storm trok vrijdag met windstoten tot 145 kilometer per uur over Nederland en liet verspreid over het land een spoor van vernieling achter. Zo stortte in Den Helder de overkapping van een treinperron deels in, werd in Rotterdam een grote opblaassporthal verwoest en ontstond er grote schade aan het dak van het stadion van ADO Den Haag. Op diverse plekken moesten mensen hun woningen verlaten omdat daken waren weggewaaid.
Verder zorgde het omwaaien van bomen voor grote ravage. In Oldenzaal werd bijvoorbeeld het pand van het carnavalsmuseum De Hofnar door een boom geraakt. Omvallende bomen hebben in Nederland ook vier levens geëist. Voor storm Eunice werd in delen van het land code rood afgegeven en belangrijke onderdelen van het openbaar leven kwamen stil te liggen.
Het gaat waarschijnlijk nog wel even duren voor alle schade is hersteld. "Verzekeraars hebben opgeschaald en zetten alles op alles voor een vlotte schadeafhandeling", zegt Richard Weurding, algemeen directeur bij het Verbond. Klanten worden volgens hem zo snel mogelijk geholpen, maar moeten in sommige gevallen wel rekening houden met wachttijden vanwege het grote aantal meldingen dat binnenkomt. Dakdekkers en loodgieters hebben het inmiddels erg druk met reparaties.