De vraag of carnaval dit jaar kan doorgaan, is wat betreft virologen Marion Koopmans en Ab Osterhaus eigenlijk al beantwoord. "Je moet het zekere voor het onzekere nemen", aldus Osterhaus. Carnavalsverenigingen in Limburg en Brabant wachten nog af.
Volgens Koopmans is het eigenlijk al geen vraag meer. In de periode dat carnaval komend jaar gevierd wordt, eind februari, gaan we volgens haar "de piek van omikron zien. Dus ik zie het somber in."
Osterhaus is het met zijn vakgenote eens. "Het is moeilijk inschatten wat er komende tijd gaat gebeuren met de omikronvariant. Maar het is beter om aan de veilige kant te gaan zitten." Omikron lijkt besmettelijker, maar onduidelijk is bijvoorbeeld nog hoe ziekmakend hij precies is. "Als het maar weinig ziekenhuisopnames geeft, kunnen we het misschien wel aan, maar er zijn meer factoren die meespelen."
Want als grote evenementen later deze winter toch weer door kunnen gaan, betekent dat ook het griepvirus zich weer verder zal kunnen verspreiden. "We hebben in 2018 een heel heftige griepgolf gehad. Je moet er niet aan denken dat we er deze winter zo'n griepepidemie bij krijgen."
Een manier om mogelijk wél carnaval te kunnen vieren is volgens Osterhaus "buiten, op 1,5 meter afstand van elkaar en met een mondkapje op. Maar goed, ik ben een Amsterdammer, dus ik heb geen idee of dat een mogelijkheid is."
Of carnaval in Brabant doorgaat kon voorzitter Rob van de Laar van de Brabantse Carnavals Federatie dinsdagmiddag nog niet zeggen. "We wachten de persconferentie van 14 januari af, houden goede moed, en gaan daarna met alle aangesloten leden om tafel zitten hoe verder", zei hij. Wel worden her en der optochten afgeblazen, zoals dinsdag in Roosendaal. "Mensen zijn ook al gestopt met bouwen van wagens", zei Van de Laar.
Ook steeds meer Limburgse carnavalsverenigingen hebben besloten het feest af te gelasten of prinsen niet uit te roepen. De twee Limburgse vastelaovendkoepels SLV en BCL voeren dinsdag overleg met de Veiligheidsregio’s over hoe verder.
Veel carnavalsverenigingen balen van de onduidelijkheid die heerst of het feest kan doorgaan. "Niemand weet hoe de situatie over een paar dagen is of over een paar weken, laat staan over een paar maanden", aldus de gezamenlijke carnavalsverenigingen van Nederweert in een verklaring. Zij blazen daarom het uitroepen van hun prinsen af.