De politieke partij Volt wil professionaliseren na de zaak-Gündoğan. Op een extra congres in Den Bosch zondag konden de leden hun mening geven hoe de top is omgegaan met de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag door het Tweede Kamerlid.
Het zijn "ontzettend pijnlijke weken" geweest voor de jonge pro-Europese partij, zei fractieleider Laurens Dassen. Hij vond de hele affaire "super moeilijk" en gaf toe dat het niet allemaal goed is verlopen. Hij sprak van een partij met "groeipijnen".
Een ding maakte Dassen de paar honderd aanwezige leden wel duidelijk: ook als de rechter Gündoğan in hoger beroep in het gelijk stelt, is er voor haar geen plaats meer bij Volt. Hij kreeg daarop een luid applaus van de zaal.
De leden zijn kritisch naar het bestuur. Vragenstellers misten zelfreflectie bij het bestuur. De communicatie richting Gündoğan kwam "nodeloos hard" over. En de schorsing kwam als een "donderslag bij heldere hemel", vertelde een lid.
Een werkgroep gaat het hele gebeuren rond Gündoğan evalueren. Op verzoek van de leden komt er echter ook nog een stemming of een onafhankelijk bureau de hele zaak opnieuw moet onderzoeken. Dinsdag wordt de uitslag van de stemming bekend.
Gündoğan werd in februari na meldingen van grensoverschrijdend gedrag geschorst. Toen waren er met haar al gesprekken geweest, net als coaching en mediation. Gündoğan stapte naar de rechter die haar gelijk gaf. Maar de zaak liep uit de hand en Volt zette haar uiteindelijk uit de partij.
Het bestuur erkent dat het allemaal "heel veel beter" had gekund. "Er lag geen handboek crisiscommunicatie klaar", erkende secretaris Rob Keijsers. De partij wil van de affaire leren, zegt hij. Er komen vertrouwenspersonen, een adviesraad en het bestuur moet bezoldigd worden.
De twee co-voorzitters van de partij kondigden op het congres aan per direct te stoppen na een "intensieve tijd". Sacha Muller trad vorige maand al tijdelijk terug met een burn-out. Peter-Paul de Leeuw wil zich meer op zijn bedrijf richten. Volt is te groot om alleen met vrijwilligers te runnen, zei hij.
Dassen heeft contact gezocht met Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Er zal gekeken worden of de regeringscommissaris in de toekomst de partij kan helpen.
Het was een noodzakelijke dag, zei Dassen in zijn toespraak aan het einde. "Ik heb de afgelopen maanden ook getwijfeld en me afgevraagd: wat hadden we beter kunnen doen? En het gesprek dat we hier vandaag hebben gevoerd met elkaar heeft ons samen al weer heel wat stappen vooruitgebracht."