Onderzeeërs van de marine krijgen voor het eerst vrouwen aan boord. De marine keurt een vrouwelijke officier, twee onderofficieren en een matroos om begin volgend jaar toe te treden tot de bemanning van de Zr. Ms. Zeeleeuw, laat Defensie weten.
De Onderzeedienst is het laatste legeronderdeel dat vrouwen weerde. Ruim een eeuw lang waren vrouwen aan boord taboe, omdat dat maar tot gedoe zou leiden. De bemanning van een onderzeeër zit noodgedwongen voortdurend op elkaars lip en privacy is er nauwelijks.
Andere marines, die al eerder vrouwen op de onderzeeboot introduceerden, richten aparte ruimtes voor hen in. Maar dat pakte verkeerd uit. De vrouwen klaagden dat ze een status aparte kregen en de teamgeest aan boord daaronder leed. Daarom kiest Nederland daar niet voor. Dat scheelt de Onderzeedienst, die al moet woekeren met de ruimte en ook nog voor een ingewikkelder planning zou staan, meteen wat kopzorgen.
Vrouwen moeten het nu doen met een gordijn hier en daar. Ook moet de bemanning zich wat netter kleden dan vaak gebeurt als die uit louter mannen bestaat.
Het was ,,hoog tijd'' dat vrouwen ook onder water hun intrede doen, vindt commandant Herman de Groot van de Onderzeedienst. ,,De marine zou zichzelf in de vingers snijden als ze de helft van de beroepsbevolking uitsluit. En je bemanning wordt gewoon beter met een zo breed mogelijke inbreng.''
Toch vindt hij het niet gênant dat Nederland zoveel andere landen liet voorgaan. ,,We hebben het gewoon heel zorgvuldig aangepakt.'' Nederland kan nu van bijvoorbeeld Australië en Canada afkijken wat niet werkt, en zag daardoor af van de gescheiden ruimtes voor vrouwen.
Als de proef op de Zeeleeuw goed gaat, volgt later dat jaar ook de Dolfijn. Dan moet wel duidelijk zijn of het goed uitpakt, denkt De Groot.