'Voorlente’ duurt maar voort in natuur

16 mrt 2018, 11:22 Landelijk
voorlente duurt maar voort in natuur
ANP
De natuur beleeft een uitzonderlijk lange 'voorlente’, zo blijkt uit waarnemingen van de Natuurkalender van Wageningen University. De periode waarin soorten als het sneeuwklokje en de krokus bloeien, begon een maand vroeger dan gemiddeld en duurt maar voort. De soorten raken zo langzamerhand uitgebloeid.
Doordat het in februari en maart juist erg koud was, stagneerde de ontwikkeling in de natuur. ,,De maand voorsprong is door de kou vrijwel verdwenen’’, melden biologen van de universiteit via de website Nature Today. Sterker nog: ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen zestien jaar ligt de natuur nu twee weken achter.
Ook komend weekend wordt het relatief koud, na een korte periode met lenteachtige temperaturen. Het KNMI verwacht nachtvorst.
Wanneer de temperatuur weer gaat oplopen, verwacht de Natuurkalender waarnemingen van soorten als klein hoefblad, bosanemoon, hondsdraf en speenkruid. ,,Het is natuurlijk wel spannend hoe ver de temperatuur de komende nachten onder het vriespunt gaat zakken en hoe dat de in bloei en blad komende planten gaat beïnvloeden.’’