VVD-partijleider en premier Mark Rutte is aangeschoven bij het overleg van de VVD-fractie over het asielbeleid. De fractie, die Rutte heeft uitgenodigd, verzet zich tegen een nieuwe wet die ertoe moet leiden dat de opvang van asielzoekers beter wordt gespreid over de gemeenten. De coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie zijn voorstander van het wetsvoorstel dat daarover in de maak is. Ook het kabinet, inclusief de VVD-bewindslieden, staat erachter.
De VVD-Tweede Kamerleden kunnen zich er volgens ingewijden niet in vinden dat gemeenten die blijven weigeren, kunnen worden gedwongen om asielzoekers op te vangen. Ze zien meer in vrijwilligheid of een beloning voor gemeenten die veel asielzoekers opvangen. Ook willen ze dat de wet niet permanent wordt, maar alleen voor enkele jaren geldt. De fractie wil met Rutte ook praten over de instroom van asielzoekers en de manier waarop die kan worden beperkt.
Hun eigen partijgenoot staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft al meermaals aangegeven dat hij voorstander is van dwang, omdat een groot deel van de gemeenten al jaren niets doet aan asielopvang. Ook een meerderheid van de Kamer wil dat. De afgelopen weken heeft Van der Burg veelvuldig overleg gevoerd met de voorzitters van de vier fracties om eruit te komen. Daarbij gingen er meerdere opties over tafel, meldden ingewijden.
Maandag verliep de derde deadline voor Van der Burg om het wetsvoorstel klaar te hebben. Hij wilde de wet zelf op 1 oktober ingediend hebben, de Kamer wilde het voor het herfstreces ontvangen en de burgemeesters in het Veiligheidsberaad stelden maandag als ultimatum. De bewindsman zei maandag dat hij er erg van baalde dat het niet was gelukt. De beoogde ingangsdatum van 1 januari wordt erg krap.
Het is niet duidelijk wat er gebeurt als de fractie er niet uit komt dinsdag. De Tweede Kamer is ongeduldig. De oppositie eiste maandag dat zij ook alle informatie krijgt uit het concept-wetsvoorstel waar de coalitiepartijen over overleggen. Van der Burg weigert dat.