Het treinpersoneel dat werkzaam is in het streekvervoer legt deze week in verschillende regio's drie dagen het werk neer om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Vakbond VVMC roept op om twee dagen te staken, op donderdag en vrijdag. FNV voegt daar de dinsdag nog aan toe. De stakingen komen bovenop de vijftien landelijke stakingsdagen die FNV en CNV eerder aankondigden, al zijn die voor een andere cao.
De stakingsoproep heeft betrekking op de cao die geldt voor ongeveer 1300 medewerkers. VVMC meldt dat medewerkers donderdag het werk neerleggen in de regio's Achterhoek Rivierenland, Twente en Limburg. Vrijdag volgt personeel dat werkzaam is op de Vechtdallijn, met standplaatsen Emmen, Mariënberg (Overijssel) of Zwolle. Op die dag doen ook mensen mee die werken op de MerwedeLingelijn in de regio Dordrecht, aldus VVMC.
FNV geeft aan dat het zwaartepunt op dinsdag en donderdag in het "oosten (Twente en Achterhoek), westen (Dordrecht) en zuiden (Limburg) van het land" ligt. Op vrijdag roept de bond net als VVMC ook op te staken op het traject tussen Emmen en Zwolle.
De eerdere stakingsaankondiging door FNV en CNV geldt met name voor buschauffeurs, die vallen onder een cao voor 13.000 werknemers. Ook zij willen zo betere arbeidsvoorwaarden afdwingen. Na een staking op dinsdag en donderdag volgen nog dertien stakingsdagen, verspreid over meerdere weken.
Bij beide cao's willen de vakbonden dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie, wat gezien de sterke prijsstijgingen van de afgelopen maanden een forse verhoging zou worden. Werkgevers vinden dat dit te veel geld gaat kosten. De vakbonden willen ook dat de werkdruk omlaaggaat bij de streekvervoerders.
Arriva laat weten nog niets te kunnen zeggen over de verwachte overlast door de stakingen. Die inschatting kan de vervoerder pas op de dag zelf maken, als de actiebereidheid onder medewerkers duidelijk is. Verder geeft Arriva aan dat de stakingen de cao-onderhandelingen "niet bepaald doen versnellen."