Velen van ons zitten er niet op te wachten: werken met kerst. We zijn juist blij dat we onze wekker even niet hoeven te zetten. Er zijn echter ook uitzonderingen. Deze mensen werken met plezier tijdens de feestdagen en zijn niet anders gewend. Kerstengelen, ze bestaan echt! "Je moet mij niet twee dagen stil laten zitten met de kerst".
Jan Stern is werkzaam als taxichauffeur in het Gooi. “Wij werken het hele jaar door, dus ook alle kerstdagen. We zijn er altijd voor de mensen, óók als ze feest vieren”. Jan en zijn collega’s verdelen de feestdagen, zodat iedereen wat doet, maar dat ze niet alle dagen weg zijn van huis. En dit jaar? “Ik ben eerste kerstdag de hele dag vrij, maar tweede kerstdag rij ik overdag. Dan kan ik me in de avond lekker in de watten laten leggen door mijn schoonouders”. Hoe vindt Jan het om met kerst te moeten werken? “Heel leuk, want de meeste mensen die ik rijd, zijn op weg naar een feest. Dat is gezellig, want eerst maak ik de voorpret mee en op de terugweg zijn de klanten nog vrolijker omdat ze een borreltje op hebben, dan vertellen ze alles. Daarnaast is de geboorte van Jezus belangrijk voor Jan, dus die paar ritjes met oude vrouwtjes die naar de kerk gaan, zijn extra leuk. “Ik vraag ze dan wat zij van de geboorte van Jezus vinden. Ik ben een beetje brutaal, weet je”.
Jan vertelt dat hij liever niet allebei de kerstdagen werkt, maar twee dagen vrij zijn hoeft van hem niet. "Weet je wat het is, als ik thuis ben, dan eet en drink ik te veel. Daarnaast moet je mij niet twee dagen stil laten zitten. Dus een dienst met de kerst is niet alleen leuk, maar ook mooi meegenomen”. Een extra meevaller voor Jan is dat klanten extra fooi geven, omdat ze het zielig vinden dat hij moet werken tijdens de kerst. “Maar dat ben ik niet hoor!”
Yvonne Coevert (60) is werkzaam als verpleegster bij oudere mensen en gezinnen aan huis. “Ik werk vaak tijdens de kerst. Veel collega’s willen niet werken met de feestdagen, maar ik heb daar geen moeite mee. Ik heb zelf geen gezin, dus dat maakt het makkelijk. Daarbij vind ik de kerst nogal opgeblazen, ik geef daar niet zoveel om”. Yvonne vindt het fijn dat ze kan werken en haar cliënten blij kan maken. Haar cliënten zien liever een bekende zoals zij, dan invallers die vaak tijdens de feestdagen werken. “Deze kerst ga ik naar een vrouw die zeventig jaar oud is en parkinson heeft. Ze viert de kerst samen met haar man, die zwaar dement is, dus ik moet twee mensen begeleiden. Ik maak dan iets extra lekkers en feestelijks voor ze klaar en doe kaarsjes aan. Het kerstboompje is al in huis gehaald”.
De volgende dag worden ze alle drie opgehaald door de zoon van het stel en gaan ze naar familie toe, midden in de natuur, om daar met elkaar kerst te vieren. “Daarna ga ik door naar Den Haag, naar een andere cliënt die niet alleen kan zijn”. Heeft Yvonne nog een mooie herinnering aan kerst? “Vorig jaar had ik een kerstbrood met krenten meegenomen. 'Dat lijken wel de knoopjes van mijn mans overhemd', zei mijn cliënte toen. Ja, dat zijn mooie momenten”.
Tirza Janssen (49) is werkzaam als klinisch verloskundige in het OLVG in Amsterdam. Toen ze nog haar eigen praktijk had, werkte ze altijd met kerst, dus ze is niet anders gewend. “Ik vind het helemaal prima om met kerst te werken. Ik werk tweede kerstdag de hele dag en ik kijk ernaar uit. Er hangt altijd zo’n mooie sfeer op de afdeling met kerst. Iedereen ervaart dit als een bijzondere dag op de afdeling, waardoor er een gevoel van saamhorigheid is”.
Voor Tirza is werken met kerst net even wat anders dan een gewone doordeweekse dag. Soms zijn er wel vier tot vijf bevallingen per dag, dus dat er een kerstkindje geboren wordt, staat buiten kijf. “Het is extra bijzonder als de ouders ook kerst vieren. Ik heb weleens ’s nachts gewerkt en toen schoof ik meteen de volgende ochtend bij het kerstontbijt van de desbetreffende familie aan”. Daarnaast is het ook extra gezellig op de afdeling. “Er staan kerstbomen en hangen slingers en we nemen allemaal wat lekkers mee, zodat het echt een feest is”. En doet ze nog een kerstmuts op? “Ik heb een kerst broche die licht geeft, die doe ik op mijn jasje”. Derde kerstdag moet Tirza ook weer vroeg werken, dus doorzakken is er niet bij. "Geen probleem, ik ben het gewend".