De gezamenlijke vestigingen van Veilig Thuis kregen vorig bijna 120.000 meldingen over (vermoedens van) kindermishandeling of huiselijk geweld, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat waren er 8000 minder dan in 2020. Ze gaven wel vaker advies aan slachtoffers, omstanders of professionals, namelijk 134.000 keer, 12.000 keer meer dan een jaar eerder.
Bij Veilig Thuis kan iedereen terecht die kindermishandeling of huiselijk geweld vermoedt of advies wil bij een dergelijke kwestie. Het aantal meldingen daalt al sinds 2019. Het aantal adviezen nam tot en met de eerste helft van 2021 toe, maar is in het tweede halfjaar weer licht gedaald.
Het CBS telde ook de jongeren die jeugdzorg kregen in een gesloten inrichting. Dat waren er vorig jaar 1815, 265 minder dan in het jaar ervoor. In totaal kregen bijna 461.000 jongeren een vorm van jeugdzorg in het afgelopen jaar. In de periode 2015-2019 zaten jaarlijks circa 2500 jongeren in een gesloten jeugdinrichting. In 2020 daalde dat aantal al naar 2080.
De cijfers over meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld laten zien "dat zowel professionals als betrokkenen en omstanders Veilig Thuis steeds beter weten te vinden", zegt Judith Kuypers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis. "Het heeft een preventieve werking als professionals en burgers eerder (anoniem) bellen voor een advies: er kan eerder hulpverlening ingeschakeld worden en hoeft het niet tot een melding te komen."
De twee jaar oude chatfunctie voor omstanders en betrokkenen betekent volgens de organisatie ook "een laagdrempelige extra toegang tot Veilig Thuis." In de coronaperiode heeft Veilig Thuis volgens eigen zeggen ook "zeer actief" haar best gedaan om de aandacht te vestigen op huiselijk geweld en kindermishandeling.
Doordat mensen in het onderwijs en hulpverleners in de wijkteams bijvoorbeeld in coronatijd veel minder direct zicht hadden, zijn er vermoedelijk ook minder meldingen gedaan, denkt Veilig Thuis.