Weer pro-Palestinademonstratie op publieke tribune Tweede Kamer

09 apr 2024, 14:17 Landelijk
weer pro palestinademonstratie op publieke tribune tweede kamer
ANP

Het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer is opnieuw onderbroken door een pro-Palestijnse demonstratie op de publieke tribune. Begin vorige maand gebeurde dat ook al. Dat leidde toen tot afkeurende reacties bij de meeste partijen. De demonstranten zwaaiden onder meer met een Palestijnse vlag en schreeuwden leuzen. Meerdere actievoerders werden weggesleept door de beveiliging.

XR Justice Now! heeft de actie in een persbericht opgeëist. Dat is ook bevestigd door een van de aanwezige demonstranten. Het gaat hier om een vertakking van klimaatactiegroep Extinction Rebellion die zich laat horen over de "manier waarop de wereld in elkaar zit", staat te lezen op de website. "We blijven terugkomen totdat onze eisen zijn ingewilligd", schrijft de groep, die ook achter de demonstratie van maart zegt te zitten.

De zes demonstranten riepen leuzen als "Nederland financiert, Israël bombardeert", "ceasefire now" en "free free Palestine". Na verwijdering van de publieke tribune vervolgden ze buiten de zaal kort hun protest door te gaan zitten en leuzen te roepen. Vervolgens werden ze afgevoerd door de beveiliging.

Een groep van ongeveer twintig actievoerders blokkeerde de ingang van het parlementsgebouw. Na ongeveer een uur zijn de demonstranten die niet vrijwillig vertrokken, verwijderd door de politie. Ook op het plein voor de Tweede Kamer staan demonstranten met spandoeken. Een actievoerder draagt een bord met de tekst: "antisemitisme+genocide=zionisme". Een ander zei eerder niet antisemitisch te zijn.

"Wij eisen dat de regering zich neerlegt bij de uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag om leveringen van F35-onderdelen aan Israël te stoppen", zegt een woordvoerder van de demonstranten. XR Justice Now! roept daarnaast op tot een permanent staakt-het-vuren in Gaza en vraagt om economische en diplomatieke sancties tegen Israël.

Na het incident begin maart is de beveiliging flink opgeschroefd. Kamervoorzitter Martin Bosma beloofde strenger te handhaven op de huisregels van de Kamer, bijvoorbeeld dat het niet toegestaan is om vlaggen of spandoeken mee naar binnen te nemen. Bovendien was met burgemeester Jan van Zanen van Den Haag afgesproken dat de politie actievoerders zonder zijn tussenkomst uit het pand mag verwijderen.