Weerwind ziet af van genderneutrale aanpassing taal in wetboek

22 nov 2022, 12:37 Landelijk
weerwind ziet af van genderneutrale aanpassing taal in wetboek
ANP

De formuleringen in het Burgerlijk Wetboek (BW) zullen nu niet genderneutraal worden herschreven. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) vindt het op zich "principieel wenselijk" dat het taalgebruik in het BW zo min mogelijk verwijzingen naar mannen of vrouwen bevat, maar een aanpassing "vergt een majeure wetgevingsoperatie", schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. "Alles afwegend" is de minister daar nu geen voorstander van. Wel zijn er enkele technische aanpassingen mogelijk.

Op verzoek van D66 heeft de minister een inventarisatie gemaakt van genderspecifieke aanduidingen in het BW, waaronder het personen- en familierecht, en gekeken wat er nodig en mogelijk is om die te corrigeren. Volgens Weerwind gaat het "alleen al bij Boek 1 BW om bijna de helft van het totale aantal artikelen die zouden moeten worden aangepast". Bovendien is de aanpassing van artikelen niet zonder risico, aldus de minister.

Zo zouden formuleringen taalkundig onjuist kunnen worden of kan er onduidelijkheid ontstaan. Volgens Weerwind leidt het huidige taalgebruik in de wet "niet tot knelpunten of uitvoeringsproblemen in de praktijk. Tenzij uit de wet uitdrukkelijk anders volgt, passen rechters wetten toe op personen, ongeacht het geslacht", schrijft hij.

Nieuwe wetten moeten wat Weerwind betreft altijd genderneutraal worden geformuleerd. Ook is hij van plan om in het BW waar mogelijk termen met "een mannelijke connotatie in louter technische zin aan te passen". Het gaat dan bijvoorbeeld om aanduidingen als raadsheer-commissaris, voorman of scheidsman. Dit soort termen kan eenvoudig worden vervangen door een neutraal alternatief. Deze aanpassing kan worden geregeld via een verzamelwet, waarin meerdere regelingen in één keer worden veranderd.

Ook wil de minister het mogelijk maken om 'ouder uit wie het kind is geboren' op een geboorteakte te kunnen zetten in plaats van moeder of vader. Een wijziging van een besluit daartoe ligt al bij de Raad van State. Maar "alles afwegend en gelet op de schaarse wetgevingscapaciteit" wil Weerwind geen grootscheepse operatie om het taalgebruik volledig genderneutraal aan te passen.

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken die om de inventarisatie heeft gevraagd, begrijpt dat de minister niet alles ineens kan oplossen. "Het is ook complex en veel werk" Ze is blij met de simpeler aanpassingen in het BW omdat het "de tijd ademt waarin alleen mannen bepaalde functies konden vervullen". Ook de aanpassing op de geboorteakte en de toezegging om komende wetten wel meteen genderneutraal te formuleren, vallen in goede aarde.