Wereld Wensdag: wat wens jij als je binnenkort sterft?

29 apr 2017, 14:58 Landelijk
mother 491952 960 720
Pixabay Publiek Domein
De dood; het is iets wat je niemand toewenst, maar uiteindelijk toch ooit op je pad zal komen. Maar wat als jij of je kind de dood al op aanzienlijk jonge leeftijd in de ogen kijkt? Wereld Wensdag, in het leven geroepen door Stichting Make A Wish, besteedt aandacht aan de groep kinderen en jongeren die dit overkomt.
Stel, je bent nog jong en krijgt te horen dat je een ongeneeslijke vorm van kanker hebt. Allerlei gedachten schieten door je hoofd. Ik wil nog niet dood, waarom ik, of misschien wel als meest overheersende: ik wilde nog zoveel doén. Make A Wish vervult de allergrootste wens van kinderen tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte. "Het geeft deze kinderen, die vanwege hun ziekte te vaak vooral patiënt zijn, weer de kracht terug om kind te zijn", aldus Hanneke Verburg, directeur Make A Wish Nederland.

Vijf continenten

Wereld Wensdag is een jaarlijks terugkerende dag die gewijd is aan alle zieke kinderen ter wereld die vechten tegen de dood. Volgens dagenvanhetjaar.nl begon het allemaal in 1978, toen de vijfjarige Amerikaanse Chris de diagnose leukemie kreeg. Naar verwachting had hij nog maximaal drie jaar te leven. Vol overtuiging vertelde hij tegen zijn moeder dat hij er heilig in geloofde dat hij alsnog motoragent bij de Phoenix Police Department in Arizona kon worden. En die dag kwam. Op 29 april 1980 mocht hij in een politie auto meerijden en was er voor hem een helikoptervlucht boven de stad georganiseerd. Chris werd beëdigd als ere-agent van de DPS en kreeg de felbegeerde 'wings' die iedere motoragent draagt. Twee dagen later overleed Chris. Vlak na zijn overlijden werd besloten om de stichting Make A Wish op te richten. Deze is inmiddels, verspreid over vijf continenten in de wereld actief.

Elk detail is belangrijk

Zwemmen in het snoep, koken voor een echte masterchef, een heldhaftige parachutesprong; eigenlijk is niets te gek. De creativiteit van het kind is te proeven uit zijn of haar wens en dat maakt de wens uniek. "Zorgen, ziekenhuisbehandelingen en angst overheersen tijdens de emotionele rollercoaster van het ziek zijn. Hier wordt, vaak automatisch, de nadruk op gelegd in het leven van het zieke kind. Daarom is een laatste wens zo belangrijk. Aan elk detail wordt grote aandacht besteed en de naaste familie wordt overal nauw bij betrokken. Zo blijft het een herinnering om nooit meer te vergeten."
De veertienjarige Jaleesa hield tijdens haar heftige periode van leukemie-behandelingen op de voet een dagboek bij. Haar grootste wens was dat deze ooit werd uitgebracht als een boek. En die is uitgekomen. Haar vader Arnold vertelt aan Make A Wish hoeveel waarde hij hecht aan de vervulde wens. "De wensvervulling, daar blijf ik altijd aan terugdenken. Ik blijf putten uit die mooie herinneringen. Haar boek is daarbij een tastbare herinnering. Dat pak ik er nog steeds weleens bij."

Op rolletjes

Tot nu toe zijn er bij Make A Wish maar liefst bijna zevenduizend wensen vervuld. Hoe wordt de meest 'onmogelijke' wens in vervulling gebracht? De organisatie neemt immers alle kosten voor haar rekening en ontvangt geen bijdrage van de overheid. "De kinderen bevinden zich in de meest kwetsbare situatie die je je maar kunt bedenken. Om die reden moet alles dan ook op rolletjes lopen. Onze organisatie bestaat uit een sterk team en bestaat voor het grootste deel uit vrijwilligers. Dat zijn er ruim vierhonderd. Giften, fondswervingen van bedrijven, clubs, scholen en verenigingen gecombineerd met vaste donateurs en sponsoren zorgen ervoor dat wij kunnen voortbestaan. We zijn dan ook erg blij dat we op hun hulp kunnen rekenen."