De bestuurder van de acht zogeheten Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) moet zo snel mogelijk opstappen en als dat niet gebeurt, zal onderwijsminister Dennis Wiersma geen geld meer overmaken naar de scholen. Aanleiding is nieuw onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs, dat vrijdag naar buiten kwam, waarin staat dat er sprake is van financieel wanbeleid. Miljoenen euro's voor onderwijs is aan de scholen onttrokken.
De minister noemt de maatregelen die hij treft "uitzonderlijk maar noodzakelijk". Volgens hem is er op de scholen veel mis en is er geen vertrouwen meer in de bestuurder. "Als je op een van deze scholen zit, dan krijg je niet altijd het onderwijs dat je verdient. Hoe hard je ook je best doet. Dat is niet eerlijk en onacceptabel. De bestuurder is drukker bezig met rechtszaken voeren dan met de kwaliteit van het onderwijs verbeteren", aldus de minister.
De scholen voor primair en voortgezet onderwijs staan in Amsterdam, Utrecht, Hoorn, Deventer, Hengelo, Geldermalsen, Kapelle en Hurdegaryp. Uit eerdere onderzoeken kwam al naar voren dat de kwaliteit van het onderwijs onvoldoende is en drie scholen zelfs "zeer zwak" zijn. De inspectie had de SvPO al eerder onder verscherpt toezicht geplaatst.
De inspectie meldt dat er 22,5 miljoen euro aan publiek geld is gestoken in zaken waar het onderwijsgeld niet voor is bedoeld. Zeker 16 miljoen daarvan kwam terecht in schoolgebouwen van stichtingen van de bestuurder van de scholengroep, stelt de inspectie, die deze stichtingen niet kan controleren.
Daarnaast hebben ouders ongeveer 2,2 miljoen euro betaald aan ouderbijdragen, tussen 2018 en 2020. Dat geld was bedoeld voor schoolkosten en taalreizen, maar de bestuurder stopte het in zijn gebouwen. De inspectie deed in maart aangifte tegen de bestuurder, omdat ze denkt dat er strafbare feiten zijn gepleegd met de transacties in de huisvesting. Er loopt ook nog een onderzoek naar de accountant. In een brief aan de Tweede Kamer noemt Wiersma het wanbeheer "een grote schande en een onaanvaardbaar en onvergeeflijk risico voor de leerlingen".
De bestuurder kan binnen vier weken reageren op de aanwijzing, waarna die definitief wordt. Dan moet er een interim-bestuurder worden aangesteld en moet de bestuurder binnen twee weken opstappen. Wiersma hoopt dat een nieuw bestuur de scholen weer snel op het goede spoor krijgt. Als dat niet gebeurt, zou een school moeten sluiten en moeten de leerlingen naar een andere school. De minister heeft de gemeenten waarin de scholen staan ingelicht over de bevindingen.