Het is algemeen bekend dat het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap allesbehalve goed is voor de baby. Toch denken gynaecologen dat 37 procent van de zwangere vrouwen soms de verleiding niet kan weerstaan om een alcoholische versnapering te nuttigen. Stichting Het Witte Bos heeft om zwangere vrouwen en artsen te wijzen op de gevaren hiervan afgelopen woensdag het boek 0%, Alcohol & Zwangerschap gelanceerd.
In het boek wordt benadrukt dat het helemaal niet drinken van alcohol de enige norm is; zelfs een glaasje bier of wijn kan schade opleveren voor de baby. Naar schatting worden per jaar vierduizend kinderen geboren die schade hebben opgelopen door het alcoholgebruik van hun moeder. Vijfhonderd kinderen hebben hierdoor FAS, een blijvend syndroom dat kan ontstaan als een foetus aan alcohol wordt blootgesteld.
Het boek steunt zorgprofessionals en helpt hen bij het uitdragen van de nulnorm. Het boek wordt verspreid onder de duizenden leden van zes beroepsgroepen in de zorg.
De beroepsverenigingen van de Nederlandse gynaecologen (NVOG), kinderartsen (NVK), Jeugdartsen (AJN), Jeugdverpleegkundigen (V&VN) en Kinder- en Jeugdpsychiaters (NVvP) doen actief mee aan het project. Ook wordt het boek verstuurd naar alle huisartsenpraktijken.
Hoe het komt dat het schadelijk voor een baby kan zijn als de toekomstige moeder ervan alcohol drinkt? Als een zwangere vrouw alcohol drinkt, krijgt de foetus dat ook binnen via het vruchtwater. Vervolgens wordt de foetus urenlang blootgesteld aan de drank. Niet de lever, maar de hersenen breken vervolgens de alcohol af, met alle gevolgen van dien.