Wilders wil parlementaire enquête

09 jun 2019, 15:00 Landelijk
wilders wil parlementaire enquete
ANP
Geert Wilders wil een parlementaire enquête naar mogelijke politieke bemoeienis met het besluit om de PVV-leider te vervolgen. "Het laten vervolgen van een parlementariër omdat die de regering “te veel voor de voeten loopt”, is corrupt en een bananenrepubliek waardig. Dit politieke proces moet worden gestopt. Een parlementaire enquête naar de politieke beïnvloeding van dit proces is zeer op zijn plaats'', twitterde Wilders zondag.
Wilders toonde zich zaterdag al verbolgen dat het ministerie van Justitie niet eerder heeft gemeld dat er in 2014 meer gesprekken zijn geweest over zijn vervolging. Toenmalig minister Ivo Opstelten blijkt zeker een tweede keer te hebben overlegd met het Openbaar Ministerie (OM). Een woordvoerder van het ministerie liet zaterdag aan de NOS weten dat het bewuste overleg van 25 september 2014 eerder niet door justitieminister Ferd Grapperhaus is genoemd, omdat daar niet expliciet naar werd gevraagd.
"De komende dagen gaan we ons beraden op wat dit voor eventuele gevolgen kan hebben voor het hoger beroep", laat Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops zondag weten. "Het kan zijn dat het hof nader onderzoek nodig vindt." Dat kan betekenen dat de zaak, die vanaf 25 juni gepland staat, uitgesteld wordt. Het gerechtshof in Den Haag - voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol - heeft twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak. De uitspraak staat gepland op 11 oktober.
Volgens diverse media is er steeds meer bewijs dat Opstelten invloed uitoefende op het OM om Wilders aan te pakken wegens zijn 'Minder Marokkanen'-uitspraken. De politicus spreekt al sinds zijn vervolging van een politiek proces.
RTL Nieuws heeft via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) geprobeerd ambtelijke adviezen over de vervolging van Wilders openbaar te krijgen. "Tot dusver werd gesuggereerd dat dergelijke stukken er niet waren. Grapperhaus biecht nu op dat er toch meerdere ambtelijke notities zijn", schrijft RTL Nieuws. De procedure om deze stukken alsnog openbaar te krijgen, dient op 19 juni voor de rechtbank Midden-Nederland.