WNF: zet handelsdeal in om regenwoud te redden

16 aug 2019, 16:24 Landelijk
wnf zet handelsdeal in om regenwoud te redden
ANP

Om het grootste regenwoud op aarde te beschermen, moet de Europese Unie (EU) Brazilië economisch onder druk zetten. Daarvoor pleit het Wereld Natuur Fonds (WNF). De natuurorganisatie oppert dat de EU een handelsakkoord met Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Brazilië, als drukmiddel kan gebruiken om de houtkap in de Amazone terug te dringen.

"De EU kan nu een krachtig signaal geven dat het niet alleen om winst op de korte termijn gaat, maar dat de toekomst van de planeet op het spel staat", zegt directeur Kirsten Schuijt van de Nederlandse tak van het WNF.

Aanleiding voor het pleidooi is het besluit van Noorwegen en Duitsland om te stoppen met betalingen aan het speciale Amazonefonds, dat bestaat om de natuur in het gebied te beschermen. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro staat meer houtkap in het regenwoud toe ten gunste van economische activiteiten, zoals landbouw, veeteelt en sojaplantages. In juli verdween volgens Braziliaanse cijfers meer dan 2,5 keer zoveel bos als vorig jaar in dezelfde maand.

Het verdrag waar het WNF op doelt, is een uitgebreid handelsakkoord tussen de EU en Mercosur, een economisch samenwerkingsverband waar naast Brazilië ook Argentinië, Paraguay en Uruguay lid van zijn. Er is vele jaren over onderhandeld en het moet nog definitief worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de nationale parlementen van de EU-lidstaten. Daarom kan het nog worden ingezet in de discussie over het regenwoud.

De natuurorganisatie roept verder bedrijven en financiële instellingen op hun invloed in Brazilië te gebruiken en kritisch naar hun eigen gedrag te kijken. "In Europa importeren we enorm veel soja uit Brazilië. We keuren de ontbossing van de Amazone allemaal af, maar we willen wel soja aan onze dieren voeren en vlees blijven eten dat uit dat gebied komt", zo schetst Schuijt het probleem.

Noorwegen, dat nu de geldkraan dichtdraait, heeft de afgelopen elf jaar 830 miljoen euro aan het fonds bijgedragen en was daarmee de grootste geldschieter.