Het is Internationale Vrouwendag; de dag die in het teken staat van strijdbaarheid en solidariteit. In navolging hiervan en vanwege de verkiezingen die voor de deur staan, nemen duizenden mensen, hoofdzakelijk vrouwen, zaterdag 11 maart deel aan de Women’s March in Amsterdam. "Mensen merken dat ze met het huidige politieke klimaat van zich moeten laten horen."
Na een succesvolle Women’s March in Amsterdam en Den Haag afgelopen 21 januari, komt er een vervolg. Ook dit jaar belooft het een succes te worden: 7.000 mensen hebben tot nu toe via Facebook aangegeven dat ze komen en 27.000 Facebookgebruikers hebben aangegeven het evenement interessant te vinden. “De aanleiding voor de eerste Women’s March was de inauguratie van Donald Trump”, aldus Emma Herman van Mama Cash, één van de organisatoren van de march. “Veel mensen voelden toen dat er zo iets ingrijpends en heftigs gebeurde, dat ze niet langer hun mond konden blijven houden. Nu hebben velen de behoefte om de straat op te gaan, vanwege de aanstaande verkiezingen in ons eigen land.”
Maar waarom hebben zoveel mensen deze behoefte? Emma: “Velen dachten dat er van ongelijkheid, en seksisme, racisme en andere vormen van uitsluiting haast geen sprake meer was. De huidige politiek, zowel nationaal als internationaal, herinnert hen er echter aan dat dit nog wel voorkomt. Zo heeft het populisme momenteel een bredere aanhang en speelt wereldwijd, ook in ons land, de discussie over of vluchtelingen een veilig thuis kunnen krijgen.” Emma vervolgt: “Ook de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is nog duidelijk waarneembaar in de politiek. Zo deed de Poolse Europarlementariër Janusz Korwin-Mikke afgelopen week in het Europees Parlement de volgende uitspraak: ‘Natuurlijk moeten vrouwen minder verdienen dan mannen, want ze zijn zwakker, ze zijn kleiner en ze zijn minder intelligent.’”
"Een reminder van ongelijkheid"
De Women’s March is in het leven geroepen om hier tegen in actie te komen. Emma: “We zijn er niet alleen voor witte vrouwen, maar voor alle vrouwen. En ook voor mannen en transgenders; iedereen is in Nederland welkom. Met de Women’s March komen we voor elkaar op en komt er bijzondere energie vrij. Het is onze taak om deze energie om te zetten naar in actie komen; het is een reminder om na te gaan of we onderdeel zijn van vormen van uitsluiting of dat dit om ons heen gebeurt. Vervolgens kunnen we nagaan hoe we zelf bij kunnen dragen aan verandering. Je kunt kijken hoe je in eigen omgeving kunt bijdragen aan een eerlijk en open Nederland. Wat voor mogelijkheden heb je in je dagelijkse leven, op de sportclub of op je werk bijvoorbeeld?"
Emma hoopt dat de Women’s March ook mensen inspireert om te gaan stemmen: “Het is belangrijk dat we deelnemen aan onze democratie. Alle vrijwilligers die meelopen met de Women’s March hebben gelijkheid en openheid hoog in het vaandel. Ze zullen daarom op politici stemmen die dit ook belangrijk vinden en hiernaar handelen.”
Naast de march, zullen er sprekers het podium betreden: Devika Partiman van het initiatief Stem op een Vrouw, spoken word artiest Babs Gons, muzikant en oprichter van Vitamine V een platform over vaderschap Orville Breeveld en feministe, journalist en redacteur van de opiniesite van Joop Clarice Gargard. Clarice: “We moeten ons verzetten tegen alle vormen van onrecht binnen de capaciteiten die we hebben. En daarbij niet alleen kritisch zijn naar de Verenigde Staten, maar ook naar Europa en Nederland. En niet alleen naar onze politieke leiders, maar ook naar onszelf en hoe wij de machtsverhoudingen in stand houden.”
Wil je de Women's March bijwonen? Kijk dan
hier voor het programma. Mocht je niet in de buurt van Amsterdam wonen: ook in
Nijmegen en
Groningen is er een Women’s March.