Willem Engel krijgt in zijn strafzaak over opruiing geen nieuwe rechters toegewezen. De wrakingskamer van de rechtbank in Rotterdam heeft zijn wrakingsverzoek dinsdag afgewezen. De wrakingskamer noemde de redenen voor de wraking niet gegrond.
De voorman van de voormalige actiegroep Viruswaarheid, die terechtstaat voor het versturen van opruiende Twitterberichten, wraakte de rechtbank tijdens zijn vierde zittingsdag op maandag 9 januari. Engel gaf aan geen vertrouwen meer te hebben in de rechtbankvoorzitter. Hij rept van een politiek proces.
Engel zei niet lichtzinnig te denken over het instrument wraking. "We voerden dertig rechtszaken en hadden vijftig zittingen. We hebben drie keer gewraakt. In deze zaak had ik geen andere keuze dan te wraken." Hij haalde dinsdag tweets van de rechtbankvoorzitter aan over het coronabeleid en een eerder vonnis van de rechters over een coronahoester richting een agent. Ook zint het hem niet dat de rechtbank het onderzoek vorig week "haastig sloot zonder dat het dossier volledig was en zonder te beslissen over het horen van getuigen."
Engel leverde naar eigen zeggen nieuw bewijsmateriaal aan voor de vermeende politieke bemoeienis en wilde daarom bijvoorbeeld minister van justitie Dilan Yeşilgöz oproepen als getuige. "Mijn vervolging heeft duidelijk een politiek karakter. Ik heb al drie weken in de cel doorgebracht, ik heb alle reden om argwanend te zijn jegens de rechtspraak."
Volgens de wrakingskamer is er geen vooringenomenheid te lezen in het vonnis van de rechters. "Het gaat om een vonnis uit 2020, waarin het gaat om andere feiten en met een andere verdachte dan u. Dat zijn aanmerkelijke verschillen." Ook beslissingen van de rechtbank vormen geen reden voor wraking, aldus de wrakingskamer.
De wrakingskamer ging ook in op de bejegening van de gewraakte rechtbankvoorzitter, die vorige week geïrriteerd op het wrakingsverzoek had gereageerd. "Er is geen enkele rechter die er een groot genoegen aan beleeft om gewraakt te worden. Dat is een frustrerende ervaring. Maar wil dat nou zeggen dat hij verder vooringenomen is? Wij vinden van niet."
Tegen Engel is een taakstraf van 180 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk geëist. Het OM vervolgt de 45-jarige Rotterdammer voor een reeks coronagerelateerde berichten op sociale media. Bijvoorbeeld voor de tweet waarin hij mensen opriep medewerkers van prikbussen te fotograferen. Ook riep hij zijn volgers op een verzorgingshuis in Goirle te bellen dat wegens een corona-uitbraak voor bezoekers gesloten was.
Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet.