Het akkoord van de vier formerende partijen "veronachtzaamt het belang van de natuur als basis voor onze brede welvaart en een gezonde leefomgeving", reageert directeur Jelle de Jong van de Nederlandse tak van het Wereldnatuurfonds (WWF-NL). De organisatie vreest dat ingrepen in het Transitiefonds, het Klimaatfonds en het Nationaal Groeifonds slecht zullen uitpakken voor de verduurzaming van het land. De druk op biodiversiteit en waterkwaliteit blijft "onverminderd hoog", waarschuwt de organisatie.
Ook het plan om de status van Natura 2000-gebieden te herzien, kan niet op enthousiasme van het WWF rekenen. Het zal "niet zorgen voor sterke natuurgebieden als vervuilers ondertussen meer ruimte krijgen", stelt de natuurorganisatie. Die is ook kritisch over voorgenomen bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. "Deze bezuinigingen treffen niet alleen arme gemeenschappen, maar ook de bescherming van regenwouden en koraalriffen die belangrijk zijn voor hun levensonderhoud."
Een punt waar het WWF wel blij mee is, is de aandacht voor het programma Ruimte voor de Rivier, "waarbij de natuur als bondgenoot wordt ingezet op het waarborgen van waterveiligheid en drinkwatervoorziening".