Het Openbaar Ministerie had gegevens over een verblijfplaats van een kroongetuige niet mogen delen, zegt justitieminister Dilan Yeşilgöz in de Tweede Kamer. Het journalistieke platform Follow the Money had eerder donderdag onthuld dat de adresgegevens bij de tegenpartij in deze strafzaak terechtkwamen. Daarnaast had de reactie van het OM op de onthulling "handiger en meer invoelend" moeten zijn, aldus de minister tegen een verontwaardigde Kamer.
Het OM had in een reactie aan de media laten weten dat het om een oud adres ging, wat bij de hele Tweede Kamer zeer slecht viel. De SGP sprak van een "laconieke en badinerende" reactie en partijen zien hierin een signaal dat het OM nog steeds niet de urgentie voelt en ziet dat het delen van gevoelige informatie niet kan en niet mag. Yeşilgöz snapt de kritiek en beaamt dat zij zelf ook een andere formulering zou hebben gebruikt, maar ze verzekert de Kamer dat het OM zich volledig committeert aan plannen om de veiligheid van getuigen te verbeteren.
Ook laat deze gebeurtenis volgens de minister zien dat het noodzakelijk is dat afspraken over de rechten en plichten van een kroongetuige moeten worden vastgelegd, zodat iedereen weet wat er moet gebeuren. Daarnaast moeten er bij het OM meer "checks en balances" komen om te voorkomen dat geheime informatie bij verdachten terecht kan komen.
De Kamer is zeer kritisch op het OM dat samen met de politie ernstige fouten heeft gemaakt in aanloop naar de moord op de broer van kroongetuige Nabil B., diens advocaat Derk Wiersum en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Zij speelden een rol in het liquidatieproces Marengo met als hoofdverdachte Ridouan Taghi. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzocht de drie liquidaties en adviseerde in een snoeihard rapport onder meer een grondige herziening van de manier waarop bedreigde personen worden beveiligd.
De minister wil alle aanbevelingen overnemen en krijgt daarvoor naar verwachting steun van de Tweede Kamer.