Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz laat uitzoeken hoe voorkomen kan worden dat mensen ontwerpen voor wapens uit een 3D-printer met elkaar delen of publiceren. "We kijken wat het meest effectief is, en dan gaan we dat gewoon doen", zei ze tijdens een debat in de Tweede Kamer over terrorisme en extremisme. DENK en D66 vroegen de minister hoe kan worden voorkomen dat extremisten dit soort wapens in handen krijgen.
Het is al verboden een wapen te printen, merkte Yeşilgöz op. "Een printopdracht geven is al strafbaar." Toch denkt ze dat het nodig is om het probleem "bij de bron aan te pakken". Ze heeft daarom een commissie die werkt aan een nieuwe Wet wapens en munitie gevraagd om te kijken hoe ook het delen van de ontwerpen verboden kan worden. Het eindrapport van die commissie onder leiding van voormalig CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam wordt nog dit jaar verwacht.
Politie en justitie waarschuwen al langer voor de mogelijkheid om wapens te 3D-printen. In februari werd in het Zeeuwse Schouwen-Duiveland een man aangehouden die zo'n wapen in zijn bezit had. Hij had naast munitie en airsoftwapens ook nazivlaggen in huis. De politie wees erop dat dergelijke wapens eerder zijn aangetroffen in onderzoeken naar terroristische misdaden, zoals de aanslag op een synagoge in het Duitse Halle in 2019.
"We zien dat het een groeiend fenomeen is", zegt minister Yeşilgöz in een nadere reactie. "Het klinkt misschien als iets ongevaarlijks, maar het is hypergevaarlijk. Het gebruik ervan, maar ook voor de gebruiker zelf."
Als het tot een verbod komt, moet dat wel "nationaal en internationaal effectief zijn", benadrukt de minister. De modellen die gebruikt worden voor het printen, zijn digitale bestanden die via het internet verstuurd kunnen worden. "Zoals met alle vormen van online criminaliteit, hou je het niet tegen bij de landsgrenzen."
Het is volgens haar geen optie om de 3D-printer helemaal te verbieden, zoals ook wel geopperd is. "Dat is het andere uiterste. Je doet daar ook hele goede, mooie, innovatieve dingen mee."