Justitieminister Dilan Yeşilgöz vindt het goed dat klimaatactivisten voorafgaand aan een actie op de A12 in Den Haag zijn aangehouden. Het ging hier volgens haar om opruiing en dat is verboden in Nederland. Er worden vaker mensen opgepakt, want "mensen aanzetten tot strafbare feiten mag niet" en "het maakt daarbij niet uit met welk doel, of achterliggend gedachtegoed" dit gebeurt.
Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde eerder dinsdag dat het demonstratierecht "ernstig onder druk" staat vanwege de aanhoudingen van activisten die opriepen tot de blokkade van de belangrijke doorgangsweg. Yeşilgöz gaat vooralsnog niet in op die kritiek en zegt dat er samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken goed naar zal worden gekeken. Er wordt sowieso al gekeken naar het demonstratierecht, waar rapporten over zijn verschenen.
Maar volgens de minister had het vooraf van hun bed lichten van actievoerders "niks te maken met het feit dat ze wilden demonstreren, maar het had te maken met opruiing. Die mensen zijn ook vóór de demonstratie vrijgelaten, met een gedragsaanwijzing, maar met heel veel ruimte om in Den Haag te kunnen demonstreren." Dat mocht alleen niet op een plek "waar je andere mensen in gevaar brengt", benadrukt de minister.
Omdat de activisten vervolgens "niet wilden ingaan op een andere, veilige demonstratieplek, maar een onveilige plek kiezen, dan lijkt het me ook alleen maar gerechtvaardigd om daar in te grijpen." Ze wijst er ook op dat de burgemeester een gesprek wilde met de demonstranten en alternatieven had aangeboden om hun geluid kenbaar te maken.
De Tweede Kamer gaat binnenkort in debat over het demonstratierecht naar aanleiding van de protestactie op de A12 en het handelen van justitie.