Ziekenhuisopnames met huidige trend begin maart onder alarmniveau

13 jan 2021, 13:05 Landelijk
ziekenhuisopnames met huidige trend begin maart onder alarmniveau
ANP
Als het aantal Covid-19-gevallen in het huidige tempo blijft afnemen, daalt het aantal ziekenhuisopnames pas begin maart tot onder de zogeheten signaalwaarde. Het Outbreak Management Team (OMT) komt tot die conclusie door lijnen op de grafieken door te trekken, maar waarschuwt dat geen rekening is gehouden met seizoenseffecten. Door het winterweer kan het nog iets langer gaan duren.
De signaalwaardes zijn door de overheid bepaalde niveaus. Als bijvoorbeeld het aantal vastgestelde besmettingen of ziekenhuisopnames daar bovenuit komt, gaan de alarmbellen rinkelen en zijn mogelijk maatregelen nodig. Omgekeerd kan een lager getal reden zijn voor versoepelingen. Dat is allemaal niet in beton gegoten: het kabinet neemt politieke beslissingen en kan er altijd voor kiezen maatregelen eerder of later aan te passen.
Als de afname van het aantal ziekenhuisopnames doorzet, komt dat begin maart onder de signaalwaarde van 40 per dag. Voor de intensivecareafdelingen komt de signaalwaarde met de huidige trend eind februari uit op de signaalwaarde van 10 opnames per dag.
De signaalwaarde voor positieve tests ligt op zeven vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners per dag. Dat komt neer op iets meer dan 1200 positieve tests in een etmaal. Afgelopen week kwamen er gemiddeld ongeveer 7000 nieuwe gevallen per dag bij. Nederland zat op 13 september voor het laatst onder de signaalwaarde, dinsdag was de 121e achtereenvolgende dag boven die grens. De regio Amsterdam-Amstelland zit zelfs al 135 dagen op rij boven de signaalwaarde en Rotterdam-Rijnmond 129 dagen. De laatste regio die onder het alarmniveau zat, was Drenthe op 19 november.
Het OMT, een panel van deskundigen dat het kabinet adviseert over de aanpak van het virus, gaat in de berekeningen uit van de huidige maatregelen. Toch heeft het team niet geadviseerd de lockdown tot maart te verlengen. Over twee weken wil het OMT bekijken of er ruimte is voor "enige versoepeling". Tegelijkertijd tekenen de experts aan dat het aantal besmettingen nog altijd hoog is. Ook is er grote onzekerheid over de mogelijke gevolgen van de Britse variant, die volgens Britse wetenschappers een stuk besmettelijker is. Tot nog toe zijn in Nederland bijna 100 gevallen aangetoond.