De reguliere ziekenhuiszorg bleek maandag niet nog verder te zijn afgeschaald, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dinsdag. De druk blijft hoog maar stijgt vooralsnog niet verder, zegt de organisatie.
Het lijkt zelfs een fractie beter gesteld met het aanbod dan eerder. "Op dit moment zijn 40 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Vorige week waren dit er 41 procent minder", aldus de organisatie.
Planbare zorg zoals knie- en heupoperaties wordt in 39 ziekenhuizen niet meer aangeboden, iets minder dan vorige week. Toen waren er nog 42 ziekenhuizen die dat niet meer deden. Deze vorm van zorg is vrijwel overal teruggeschroefd. De hospitalen doen dat om acute en semi-acute zorg (zorg die binnen 24 uur moet worden verleend) nog wel te kunnen geven.
Nog steeds zeggen twintig van de 73 ziekenhuizen niet alle kritiek planbare zorg te kunnen geven, de zorg die wel binnen zes weken moet plaatsvinden om verdere gezondheidsschade te voorkomen. Dat is net zoveel als vorige week. Voor de patiënten die dit treft, worden andere plekken en alternatieven gezocht.
"De ontwikkelingen rondom de omikronvariant maken dat verdere opschaling van de capaciteit voor de (semi-)acute zorg (Covid en non-Covid) en kritiek planbare zorg nodig is om de meest urgente zorg de komende tijd doorgang te laten vinden", aldus de NZa.