Het ziekteverzuim in de zorgsector is in het tweede kwartaal van dit jaar opgelopen tot 6,1 procent, van 5,7 procent in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens statistiekbureau CBS is het verzuim in de zorg daarmee hoger dan in alle andere sectoren in Nederland. In het eerste kwartaal van dit jaar lag het percentage zieke medewerkers in de zorg echter nog hoger: 6,6 procent.
Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, is er sprake van een langjarige trend. "Niet alleen in de zorg, maar ook in andere sectoren loopt het ziekteverzuim al jaren op, al ligt het nog niet op het niveau van eind jaren negentig. Toen was het nog een paar procent hoger dan nu", zegt de econoom tegen BNR Nieuwsradio.
De exacte oorzaak is volgens hem niet duidelijk. Wel is al langer bekend dat de werkdruk in de zorgsector hoog ligt, onder meer door een tekort aan personeel. Van Mulligen denkt dat het ook wel door de vergrijzing komt. "Oudere werknemers zijn niet per se vaker ziek, maar als ze het zijn, zijn ze het wel langer", aldus de econoom.
FNV Zorg en Welzijn schrijft het hoge ziekteverzuim voor een groot deel toe aan de corona-epidemie, naast de veel te hoge werkdruk en het gebrek aan personeel. "Dat heeft er een flinke schep bovenop gedaan. We horen van heel veel mensen dat ze niet nog zo'n golf trekken. Mensen vallen uit met vermoeidheidsklachten omdat ze zo veel moeten overwerken", zegt een woordvoerster van de zorgbond.
Daarbij gaan volgens haar veel zorgmedewerkers die zelf corona hebben gehad, maar nog niet helemaal zijn hersteld, te snel weer aan het werk. "Dat doen ze omdat ze zich schuldig voelen ten opzichte van hun collega's", aldus de zegsvrouw.