ActiZ, een van de grootste brancheorganisaties van de Nederlandse zorg, tekent een belangrijk akkoord over de toekomst van de zorg nu niet. Tijdens een ledenvergadering bleek maandagavond dat de leden "garanties, randvoorwaarden en resultaten" willen zien. Bij ActiZ zijn in totaal zo'n vierhonderd organisaties aangesloten, die vooral actief zijn in de zorg aan ouderen en chronisch zieken, van verpleeghuizen tot thuiszorg.
De brancheorganisatie zegt wel achter "de beweging" van het akkoord te staan, maar zegt het pas te kunnen steunen als "de uitvoerbaarheid van de afspraken ook in 2023 gegarandeerd is".
Dat ActiZ het akkoord niet steunt, is pijnlijk voor het kabinet, dat voor Prinsjesdag een breed gedragen akkoord hoopt te sluiten met de zorgsector. Saillant detail is dat huidig minister Conny Helder van Langdurige Zorg voor haar ministerschap bestuurslid en woordvoerder was van ActiZ. Naast Helder is vooral minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) namens het kabinet betrokken geweest bij de totstandkoming van het Integraal Zorgakkoord (IZA).
Volgens de vereniging moet meer werk worden gemaakt van investeringen in de wijkverpleging. Het is "harde noodzaak om met schaarse zorgcapaciteit zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen en ondersteunen", aldus ActiZ. Dat zou al moeten gebeuren in de contracten die zorgaanbieders voor het komende jaar afsluiten met de zorgverzekeraars. "Dat gebeurt nog onvoldoende en dat biedt onvoldoende vertrouwen om nu een handtekening te zetten."
Verder zijn "reële tarieven" een basisvoorwaarde waarover de leden van ActiZ meer garanties willen.