Zorgen bij partijen over problemen met briefstemmen

16 mrt 2021, 1:37 Landelijk
zorgen bij partijen over problemen met briefstemmen
ANP

De verwarring over briefstemmen leidt ook bij politieke partijen tot zorgen. Momenteel wordt nog overlegd wat er moet gebeuren met briefstemmen van 70-plussers die hun stempas of stembiljet in de verkeerde envelop hebben gedaan. Ook zou er onduidelijkheid zijn bij de gemeenten over de instructies van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De PvdA eist "snel opheldering" van minister Ollongren, de ChristenUnie noemt de situatie "zorgelijk".

70-plussers konden vorige week hun briefstemmen al op de post doen, en kunnen ze nog tot en met woensdag afleveren bij afgiftepunten van hun gemeente. Maandag werd bij een aantal briefstemmen gecheckt of ze wel goed zijn uitgebracht. Bij ongeveer 7 tot 8 procent lijkt dat niet goed te zijn gegaan. De vraag is nu of al die stemmen ongeldig zijn.

Wat ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers betreft moeten die stemmen gewoon worden geteld. "Ik wil dat de minister binnen de grenzen van de wet alles op alles zet om te voorkomen dat kleine vormfouten ervoor zorgen dat stemmen niet meetellen", zegt hij. "Omdat iedere stem telt." PvdA-Kamerlid Attje Kuiken noemt het "ontzettend kwalijk als er inderdaad zoveel stemmen van 70+ Nederlanders verloren gaan", zegt zij op Twitter. "Er moet snel opheldering komen van de minister hoe dit kan en wat ze eraan gaat doen."

Ook SP'er Ronald van Raak maakt zich zorgen over de verwarring, en heeft volgens de NOS Kamervragen gesteld. 50PLUS, een van de partijen waar relatief veel 70plussers op stemmen, "stelt voor om stembureaumedewerkers een speciale geheimhoudingsverklaring te laten tekenen zodat stemgeheim gewaarborgd is", zegt lijsttrekker Liane den haan. Zij noemt de situatie "schokkend", en wil dat de stemmen alsnog worden geteld.

Thierry Baudet, die al langer tegenstander is van briefstemmen, ziet vooral zijn gelijk bevestigd. "Dat hoongelach toen ik weken geleden al aandacht vroeg voor de gevaren van briefstemmen. Alsmaar dat schaapachtige lachen, het beschuldigen ("complot!", "wappie!") van de sukkels die ons land besturen en de media vormen. Ze struikelen van de ene blunder naar de andere!" Baudet twijfelt al weken hardop of de verkiezingen wel eerlijk zullen verlopen.