De provincie Zuid-Holland gaat protestvlaggen en spandoeken weghalen die langs wegen, op kruispunten en aan viaducten zijn opgehangen. "Wij ontvangen veel meldingen over vlaggen en spandoeken die een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid", legt de provincie uit. De gevaarlijkste protestuitingen zijn al opgeruimd.
Het ging bijvoorbeeld om vlaggen die loshingen, het zicht van camera’s blokkeerden of "die het zicht op borden of verkeerslichten belemmerden". Eerder namen Rijkswaterstaat en diverse gemeenten al de stap om vlaggen en spandoeken weg te halen. Die zijn op veel plekken in het land opgehangen door boeren en sympathisanten die hiermee tegen het stikstofbeleid van de overheid protesteren.
"Het recht om te demonstreren is een groot goed in ons land. Dit recht heeft wel grenzen", legt de provincie uit. "Waar de veiligheid van anderen in het geding komt, waar het eigendom van een ander zonder toestemming wordt gebruikt, stopt dit recht." Tot nog toe is volgens de provincie al zeker één afgescheurde vlag op een rijdende auto terechtgekomen. Hoe langer vlaggen en doeken blijven hangen, des te meer risico's ze opleveren.
Zuid-Holland roept iedereen die een vlag of doek heeft bevestigd "op een plek die niet van hem of haar is" op die voor 5 augustus te verwijderen. Alles dat er daarna nog hangt, wordt opgeruimd.
Sommige gemeenten nemen specifiek aanstoot aan omgekeerde Nederlandse vlaggen, die zijn opgehangen uit protest. Zo heeft Winterswijk woensdag in overleg met de provincie Gelderland ook besloten zulke vlaggen uit de openbare ruimte weg te halen. "Deze omgekeerde vlaggen worden door sommige inwoners als kwetsend en onwenselijk ervaren", legt de gemeente uit. Ook de veiligheid speelde een rol, maar daarnaast vindt het gemeentebestuur dat de openbare ruimte "neutraal dient te zijn".