Wat kost een accountant

Als je een accountant wilt inhuren voor je administratie, belastingen en financiële advies, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn. Een accountant kan je veel tijd en geld besparen, maar je moet ook rekening houden met de investering die je doet.

In dit artikel geven we je een overzicht van de gemiddelde kosten van een accountant, de factoren die de kosten beïnvloeden, de aftrekbaarheid van de accountantskosten en de voor- en nadelen van het uitbesteden of zelf doen van je accountantswerk.

De kosten van een accountant kunnen variëren afhankelijk van de manier waarop je de accountant betaalt. Je kunt kiezen voor een uurtarief, een vast bedrag per maand of per jaar, of een percentage van je omzet. Hieronder geven we je een indicatie van de kosten per uur, per maand, per jaar en voor ZZP en MKB.

Kosten accountant per uur

Het uurtarief van een accountant hangt af van de ervaring, de regio en de taken die de accountant uitvoert. Gemiddeld ligt het uurtarief tussen de €75 en €150 . Een startende accountant zal meestal minder vragen dan een ervaren accountant. Ook kan het uurtarief verschillen per regio, bijvoorbeeld in de Randstad zijn de tarieven vaak hoger dan in andere delen van het land.

Daarnaast speelt het soort werk dat de accountant doet een rol. Voor eenvoudige taken zoals het invoeren van bonnetjes of het opstellen van een factuur kun je een lager tarief verwachten dan voor complexere taken zoals het opstellen of controleren van een jaarrekening of het geven van financieel advies.

Kosten accountant per maand

Een andere optie is om een vast bedrag per maand te betalen voor je accountant. Dit kan voordelig zijn als je veel werk hebt voor je accountant of als je graag zekerheid wilt over de kosten. Het vaste bedrag per maand wordt meestal gebaseerd op het aantal uren dat de accountant verwacht te besteden aan je administratie, het aantal transacties dat je hebt en de grootte van je onderneming.

Gemiddeld betaal je tussen de €100 en €300 per maand voor een accountant. Dit bedrag kan hoger of lager uitvallen afhankelijk van de afspraken die je maakt met je accountant over de werkzaamheden die hij of zij verricht.

Kosten accountant per jaar

Sommige accountants bieden ook een jaarabonnement aan, waarbij je eenmalig een bedrag betaalt voor alle diensten die de accountant gedurende het jaar levert. Dit kan interessant zijn als je weinig administratieve handelingen hebt of als je graag in één keer klaar wilt zijn met de kosten.

Het jaarbedrag wordt meestal bepaald door het aantal uren dat de accountant nodig heeft om je administratie te verzorgen, het aantal transacties dat je hebt en de grootte van je onderneming. Gemiddeld betaal je tussen de €1200 en €3600 per jaar voor een accountant. Ook hier geldt dat het bedrag hoger of lager kan zijn afhankelijk van wat je afspreekt met je accountant.

Kosten voor ZZP

Als ZZP’er heb je meestal minder administratieve verplichtingen dan als MKB’er. Je hoeft bijvoorbeeld geen jaarrekening op te stellen of personeelsadministratie bij te houden. Daarom zijn de kosten voor een accountant voor ZZP’ers vaak lager dan voor MKB’ers. In de meeste gevallen kun je beter kijken wat een boekhouder kost, voor een eenmanszaak, VOF of ZZP’er is het goedkoper, en logischer om een boekhouder de administratie te laten verzorgen.

De kosten voor een accountant voor ZZP’ers hangen af van het uurtarief, het vaste bedrag per maand of per jaar, of het percentage van de omzet dat je betaalt. Gemiddeld betaal je tussen de €60 en €90 per uur, tussen de €100 en €200 per maand, tussen de €1200 en €2400 per jaar, of tussen de 1% en 3% van je omzet voor een accountant als ZZP’er.

Kosten voor MKB

Als MKB’er heb je meestal meer administratieve verplichtingen dan als ZZP’er. Je moet bijvoorbeeld een jaarrekening opstellen, een personeelsadministratie bijhouden, BTW-aangifte doen en vennootschapsbelasting betalen. Daarom zijn de kosten voor een accountant voor MKB’ers vaak hoger dan voor ZZP’ers.

De kosten voor een accountant voor MKB’ers hangen af van het uurtarief, het vaste bedrag per maand of per jaar, of het percentage van de omzet dat je betaalt. Gemiddeld betaal je tussen de €90 en €120 per uur, tussen de €200 en €300 per maand, tussen de €2400 en €3600 per jaar, of tussen de 2% en 4% van je omzet voor een accountant als MKB’er.

Welke verschillen in de kosten voor accountants?

De kosten voor accountants kunnen dus sterk variëren afhankelijk van de manier waarop je de accountant betaalt. Maar er zijn ook andere factoren die invloed hebben op de kosten, zoals de taken die de accountant uitvoert, de ervaring die de accountant heeft, de regio waar de accountant werkt, de complexiteit van je onderneming en de grootte van je onderneming. Hieronder leggen we uit hoe deze factoren de kosten beïnvloeden.

Taken

Een belangrijke factor die de kosten voor een accountant bepaalt, is het soort taken dat de accountant uitvoert. Een accountant kan verschillende diensten aanbieden, zoals het verzorgen van de boekhouding, het opstellen of controleren van de jaarrekening, het doen van belastingaangifte, het geven van financieel advies, het verzorgen van de salarisadministratie, het begeleiden van bedrijfsovernames of -verkopen, het regelen van subsidies of financiering en het ondersteunen bij juridische zaken.

Hoe meer taken een accountant uitvoert, hoe hoger de kosten zullen zijn. Ook zal een accountant meer vragen voor complexere taken dan voor eenvoudigere taken. Bijvoorbeeld, het controleren van een jaarrekening kost meer tijd en kennis dan het invoeren van bonnetjes.

Ervaring

Een andere factor die de kosten voor een accountant bepaalt, is de ervaring die de accountant heeft. Een ervaren accountant heeft meer kennis en vaardigheden dan een startende accountant. Een ervaren accountant kan je beter adviseren over financiële zaken, kan sneller en efficiënter werken en kan meer kwaliteit leveren.

Daarom zal een ervaren accountant meestal een hoger tarief vragen dan een startende accountant. Het is echter niet altijd zo dat een duurdere accountant ook beter is. Het is daarom belangrijk om te kijken naar de referenties, reviews en certificeringen van een accountant voordat je een keuze maakt.

Regio

Een derde factor die de kosten voor een accountant bepaalt, is de regio waar de accountant werkt. De kosten voor een accountant kunnen verschillen per regio, bijvoorbeeld in de Randstad zijn de tarieven vaak hoger dan in andere delen van het land. Dit kan te maken hebben met de hogere concurrentie, de hogere levenskosten of de hogere vraag naar accountants in bepaalde gebieden. Het kan daarom lonen om te vergelijken wat de tarieven zijn in verschillende regio’s, of om te kiezen voor een online accountant die niet gebonden is aan een locatie.

Complexiteit onderneming

Een vierde factor die de kosten voor een accountant bepaalt, is de complexiteit van je onderneming. Hoe complexer je onderneming is, hoe meer werk een accountant heeft om je administratie te verzorgen. De complexiteit van je onderneming hangt af van verschillende aspecten, zoals het aantal klanten en leveranciers dat je hebt, het aantal producten of diensten dat je aanbiedt, het aantal bankrekeningen dat je gebruikt, het aantal medewerkers dat je in dienst hebt, de rechtsvorm van je onderneming, de sector waarin je actief bent en de fiscale regels die voor jou gelden. Hoe meer van deze aspecten van toepassing zijn op jouw onderneming, hoe hoger de kosten voor een accountant zullen zijn.

Grootte onderneming

Een vijfde factor die de kosten voor een accountant bepaalt, is de grootte van je onderneming. Hoe groter je onderneming is, hoe meer administratie je hebt en hoe meer tijd een accountant nodig heeft om deze te verwerken. De grootte van je onderneming kun je meten aan de hand van verschillende criteria, zoals het aantal medewerkers dat je in dienst hebt, de omzet die je maakt, het eigen vermogen dat je hebt of het aantal transacties dat je hebt. Hoe hoger deze criteria zijn, hoe hoger de kosten voor een accountant zullen zijn.

Zijn de accountantskosten aftrekbaar?

Een vraag die veel ondernemers hebben, is of de accountantskosten aftrekbaar zijn van de belasting. Het antwoord is: ja, in de meeste gevallen wel. De accountantskosten zijn namelijk bedrijfskosten die je maakt om je onderneming te runnen. Deze kosten mag je in mindering brengen op je winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Er zijn echter wel een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen om de accountantskosten af te trekken:

 • De accountantskosten moeten zakelijk zijn, dat wil zeggen dat ze verband houden met je onderneming en niet met je privéleven.
 • De accountantskosten moeten redelijk zijn, dat wil zeggen dat ze niet buitensporig hoog zijn in verhouding tot de diensten die je krijgt.
 • De accountantskosten moeten aantoonbaar zijn, dat wil zeggen dat je een factuur of een bonnetje hebt waarop de kosten staan vermeld.

Als je aan deze voorwaarden voldoet, kun je de accountantskosten aftrekken van je winst in het jaar waarin je ze hebt gemaakt. Je kunt de accountantskosten opgeven als kostenpost in je aangifte inkomstenbelasting (als ZZP’er) of vennootschapsbelasting (als MKB’er). Het bedrag dat je kunt aftrekken hangt af van het belastingtarief dat voor jou geldt. Hoe hoger het belastingtarief, hoe meer je kunt besparen door de accountantskosten af te trekken.

Accountantswerk uitbesteden of zelf doen?

Een laatste vraag die veel ondernemers hebben, is of ze hun accountantswerk moeten uitbesteden aan een accountant of zelf moeten doen. Het antwoord is: dat hangt af van je situatie en je voorkeur. Er zijn namelijk voor- en nadelen aan beide opties. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje.

Voordelen van uitbesteden:

 • Je bespaart tijd en moeite, omdat je niet zelf hoeft te zorgen voor je administratie, belastingaangifte en financieel advies.
 • Je profiteert van de kennis en ervaring van een professional, die op de hoogte is van de laatste wet- en regelgeving en die fouten of boetes kan voorkomen.
 • Je krijgt meer inzicht en overzicht in je financiële situatie, omdat een accountant je kan voorzien van rapportages, analyses en adviezen.
 • Je kunt je meer richten op je core business, omdat een accountant je ontzorgt van alle financiële zaken.

Nadelen van uitbesteden:

 • Je maakt extra kosten, omdat een accountant niet gratis werkt en omdat je soms ook nog software of andere middelen nodig hebt om met hem of haar te communiceren.
 • Je verliest een stukje controle, omdat een accountant toegang heeft tot al je financiële gegevens en omdat je soms afhankelijk bent van zijn of haar planning of beschikbaarheid.
 • Je moet een goede relatie opbouwen, omdat een accountant een vertrouwenspersoon is die jouw belangen moet behartigen en omdat je soms persoonlijke of gevoelige informatie moet delen.

Voordelen van zelf doen:

 • Je bespaart geld, omdat je geen accountant hoeft te betalen en omdat je soms ook gebruik kunt maken van gratis of goedkope software of andere middelen om je administratie te doen.
 • Je houdt de volledige controle, omdat je zelf bepaalt hoe je je administratie doet, wanneer je je belastingaangifte doet en welke financiële beslissingen je neemt.
 • Je leert meer over je financiën, omdat je zelf verantwoordelijk bent voor je administratie, belastingaangifte en financieel advies en omdat je zelf op de hoogte moet blijven van de wet- en regelgeving.

Nadelen van zelf doen:

 • Je besteedt meer tijd en moeite, omdat je zelf moet zorgen voor je administratie, belastingaangifte en financieel advies en omdat je soms ook nog vragen of problemen moet oplossen.
 • Je loopt meer risico op fouten of boetes, omdat je misschien niet over de juiste kennis of ervaring beschikt of omdat je soms iets over het hoofd ziet of vergeet.
 • Je hebt minder inzicht en overzicht in je financiële situatie, omdat je misschien niet over de juiste tools of vaardigheden beschikt om rapportages, analyses of adviezen te maken of te begrijpen.
 • Je kunt minder aandacht besteden aan je core business, omdat je veel tijd kwijt bent aan alle financiële zaken.

Samenvattend, de kosten voor een accountant kunnen variëren afhankelijk van de manier waarop je de accountant betaalt, de taken die de accountant uitvoert, de ervaring die de accountant heeft, de regio waar de accountant werkt, de complexiteit van je onderneming en de grootte van je onderneming. De accountantskosten zijn in de meeste gevallen aftrekbaar van de belasting, mits ze zakelijk, redelijk en aantoonbaar zijn. Het uitbesteden of zelf doen van je accountantswerk hangt af van je situatie en je voorkeur. Er zijn voor- en nadelen aan beide opties.

Roland de Teler
Latest posts by Roland de Teler (see all)

Comments

 • No comments yet.
 • Add a comment